Sebastian Backman: Strålande formbeskedet ger Marjamäki arbetsro

Lejonen fick till en resultatmässig fullträff i EHT-turneringen i Helsingfors. SPT redogör för turneringens utropstecken och frågetecken.

Chefstränaren Lauri Marjamäki kan dra en djup suck av lättnad. Lejonen kunde inte ha börjat landslagssäsongen bättre. Det bådar gott inför OS.

Först, det övertygande:

Ivern i laget:

Tempot och viljan i matchen mot Tre Kronor var talande. Lejonen mer eller mindre körde över Sverige under långa sekvenser. I den avslutande matchen mot Kanada levererade Lejonen då matchen stod och vägde. Spelarna vet att deras OS-deltagande är i vågskålen – ingen har med andra ord problem att motivera sig.

Miro Heiskanen och Eeli Tolvanen:

Duon har dominerat i hockeyligan och KHL och A-landslagsdebuterade med besked. Bägge två stod för två fullträffar i turneringen – Tolvanen för 2+1. Ska vara självskrivna i OS. Tolvanens skott är ett mäktigt vapen särskilt i powerplay och Heiskanens offensiva egenskaper beundransvärda. Kan bli stjärnor i NHL.

Mikko Koskinen:

Ska vara förstamålvakt i Pyeongchang. SKA-målvakten spelade de två första matcherna i EHT-turneringen och gjorde det bra. Koskinen släppte in tre mål på två matcher och hade en räddningsprocent på 93,88 – bäst av alla. Några av målen slank in något lätt, men Koskinen vägde upp missarna med att göra några riktigt svettiga räddningar.

Samspelta kedjor:

Kedjan med Julius Junttila, Joonas Kemppainen och Teemu Hartikainen stod ut i matchen mot Ryssland. Samma går att säga om Jokeritkedjan med Antti Pihlström, Mika Niemi och Marko Anttila. Det är två kedjor som mycket väl kan hållas intakta i OS. Att ha ett så här samspelt landslag redan i det här skedet av säsongen är en lyx.

Sakari Manninen och Mika Pyörälä

Manninen Petades i våras från VM-laget och är nu OS-sugen. Gjorde landslagskarriärens två första fullträffar: ett mål mot Sverige och ett mot Kanada. Starkt av Örebro-anfallaren.

Pyörälä var finlands bästa poängplockare, med fyra passningspoäng. Växte i sin roll i varje match och avslutade på topp med att göra 0+3 mot Kanada. Ska vara given i OS.

Frågetecken:

Onödiga utvisningar:

Lauri Marjamäki har poängterat vikten av effektivitet och disciplin och på dessa fronter finns det fortfarande arbete att göra. Finland drog på sig några onödiga utvisningar i turneringen. Utvisningar som kan bli kostsamma i OS.

Petri Kontiola och Antti Erkinjuntti:

Kontiola är tilltänkt förstacenter i OS, men hamnade tillsammans med resten av förstakedjan i skymundan mot Ryssland. Kom igen och levererade mot Sverige – men var anonym mot Kanada. Antti Erkinjuntti spelade tre bleka matcher och var en av få finländska besvikelser.

SPT-Sebastian Backman

Finlands matcher i turneringen:

Ryssland–Finland 2–3

Finland–Sverige 3–1

Finland–Kanada 4–3

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03