SEB: Anne Berner tar plats i styrelsen först i juni

Anne Berner. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Kommunikationsminister Anne Berner (C) inleder sitt styrelseuppdrag i SEB först den 1 juni, uppger den svenska storbanken till finländska medier.

SEB:s motivering är att man inte vill riskera att det uppstår sammanblandning mellan rollen som minister och styrelsemedlem.

– Eftersom hon är minister i Finland föreslås hon bli utnämnd på bolagsstämman den 26 mars, men hon tar ingen aktiv roll i styrelsen före den 1 juni, säger SEB:s kommunikationsdirektör Frank Hojem till Kauppalehti och Uusi Suomi.

Hojem säger att SEB vill öka sitt fotavtryck i Finland. Han är tacksam över att ha fått Berner i styrelsen med tanke på hennes bakgrund i affärslivet och i Finlands regering.

Frågan om eventuella jävsproblem har diskuterats flitigt sedan det blev känt att Berner är på förslag till styrelsen för SEB. När bolagsstämman formellt utser henne den 26 mars är hon fortfarande minister. Riksdagsvalet hålls den 14 april och ännu efter det sitter den gamla regeringen kvar som expeditionsministär tills en ny regering har utsetts.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning