Sea Allas - halvfärdigt men helskönt

Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Äntligen! Klockan 6.15 på fredagsmorgonen hade havsbadet Allas Sea Pools nypremiär. HBL var först på plats när anläggningen smygöppnade – en vecka senare än utlovat.

Två minuter innan porten ska öppnas är vi bara två simmare på plats, jag och en sportig ung dam som i likhet med mig hör till badets "veteraner" från i höstas. Vi har väntat på det här ögonblicket en lång mörk vinter och en lika lång slaskig vår.

Badet stängdes på självständighetsdagen för de stora ny- och ombyggnadsarbetena, som fortfarande inte är helt färdiga.

Prick 6.15 skyndar sig en av badets anställda till "porten" vi anvisats. Den består av ett högt metallstängsel som fortfarande omger byggplatsen och som vi med gemensamma krafter lyfter åt sidan.

– Biljettavläsaren fungerar ännu inte, så i dag är ni välkomna att simma gratis, hälsar damen vid kassan.

Vi är ett halvdussin som hörsammat nypremiären och vi möts av hjälmprydda snickare, elektriker och stenläggare när vi söker oss till omklädningsrummen.

Paradplats

Jag skalar av mig ytterkläderna, drar på mig badbyxorna, snabbduschar och halkar ut på det fortfarande rimfrostiga däcket till poolerna. Och visst, jag hinner fram just före de andra gästerna, fixar en selfie, som bevis, och glider ner i det tjugosjugradiga vattnet. Sveaborgsfärjan syns genom det ångande vattnet, som stiger upp ur poolen, när den tuffar ut från kajen. De första solstrålarna når redan fasaderna på Södra kajen.

Det är en nästan overklig känsla att forsa fram i det ljumma vattnet ett stenkast från presidentens slott, Salutorget, hallen och Uspenskijkatedralen. Domkyrkans klocka är inte ens halv sju ännu. Staden vaknar sakteligen, men trafikbruset når knappt ut till bassängerna. De ligger ännu ett ögonblick i skuggan av den nya pyramidlika terrassbyggnaden innan de sneda solstrålarna bryter genom pariserhjulets ekrar.

Sveaborgsfärjan hinner både anlöpa och lägga ut en gång till innan jag har tillryggalagt mina fyrtio bassänglängder, det vill säga en kilometer.

Vi är fortfarande bara ett halvdussin i bassängen.

HBL först. HBL:s Stefan Lundberg var först i plurret när Allas nyöppnade på fredagen. Bild: Stefan Lundberg

Större omklädningsrum

Herrarnas omklädningsrum och bastu har bytt plats med damernas och ligger nu längre från poolen än tidigare. Man piggnar minsann till både på vägen dit och tillbaka.

Både dam- och herrbastun är ombyggd och panelen består av värmebehandlad furu. Ugnen med sin massiva stenpelare har placerats mitt i bastun vilket ger ett perfekt bad.

– Den lite mörkare panelen framhäver utsikten ytterligare, påpekar Timo Metsälä, vd för anläggningen.

Utsikten är inte fy skam. Längst ut ser man kyrktornet med fyren på Sveaborg. Det är lätt att tänka sig hur stämningsfullt det kan vara en mörk novemberkväll att sitta här medan fyrens ljuskägla sveper över Brunnsparken, Stora-Räntan och Ugnsholmen.

Det är ett ständigt skådespel utanför bastufönstret när fiske- och transportbåtarna pilar fram och tillbaka i Södra hamnen.

Åtminstone damernas omklädningsutrymmen är rejält större än i fjol.

– Vi har flyttat personalrummet och förenat det med omklädningsrummet. Damerna har nu nästan två gånger mer utrymme än tidigare. Omklädningsrummet ska ännu förses med ett sminkbord och alla omklädningsrum ska få större skåp. De kommer att installeras nattetid för att inte störa gästerna, lovar Metsälä.

En hel del återstod ännu att göra i går. På vissa ställen saknades ytterpanel, belysningar fattades, biljettspärren var ännu ur bruk och terrassplattor placerades fortfarande ut.

– I köket har vi gjort en veckas arbete på ett dygn, säger Matteus Degerman, som basar för köksregionen som betjänar både Allas Café i nedre våningen och utsiktsrestaurangen Neighbour Bistro i den övre.

– Men vi är klara. Till lunch blir det bara fisksoppa i dag, men till kvällen står hela menyn till gästernas förfogande, lovar Degerman.

Välkommen. Janika Arojoki och Johanna Sillanpää är beredda att ta emot de första kafégästerna i Allas . Bild: Stefan Lundberg

Smidig öppethållning

– Öppethållningstiderna på helgerna blir kontinentalt flexibla. Normalt ska restaurangen stänga vid midnatt, men om det finns kunder som trivs längre så stretchar vi öppethållningen till klockan 02, säger Metsälä.

Detsamma gäller för poolerna på veckosluten. Romantiker som vill månskensbada kan lugnt fortsätta att plaska efter klockan 23.

På vardagarna är anläggningen öppen från 6.15 till 23.

Biljettpriserna har ändrats så att en engångsbiljett nu kostar 12 euro för vuxna och 6 euro för barn. Rabattbiljetterna, för pensionärer och andra grupper är 8 euro. Seriebiljetten som berättigar till 10 besök kostar nu 90 euro för vuxna.

– För dem som simmar mycket har vi nu en förmånlig månadsbiljett. Den kostar 40 euro och då kan man simma varje dag om man så önskar. Biljetten kan köpas för en månad eller flera.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning