Se VM-finalen på Salutorget med cykelgenererad el – "Publiksport blir aktiv sport"

En skärm finns ombord på båten och en utanför för åskådare på Salutroget. Bild: Joona Korja

Motionera och se ishockeyfinalen samtidigt. Det är tanken bakom jippot på Salutorget.

VM-finalen i ishockey mellan Finland och Kanada visas på skärmar på Salutorget. Men bara om det finns tillräckligt med ork i benen hos åskådarna.

Restaurangbåten Marival II sätter nämligen upp två skärmar som får sin el från flera stycken cykelgeneratorer. Energin kommer från hockeyfansens lårmuskler. Personer i publiken får trampa på cyklarna i tur och ordning.

Är du på plats på Salutorget? Skicka gärna bild till nyheter@hbl.fi!

En skärm finns ombord på båten och den andra är uppställd på kajen utanför. Marival II ligger förtöjd vid Salutorget.

– Tanken är att göra publiksport till aktiv sport, säger Janne Käpylehto, mannen bakom idén.

Enligt Käpylehtos beräkningar ska cykelgeneratorerna producera tillräckligt med energi för två stycken videoprojektorer och ett högtalarsystem. Men det beror också på hur hårt åskådarna orkar trampa.

– Utöver att heja på hockeylejonen måste publiken här också kämpa på cyklisterna. För om de inte orkar trampa blir det ingen match att se på heller. Grundtanken är att göra energi till en rolig sak och belysa energin för publiken.

Käpylehto medger att det alltid är ett litet orosmoment huruvida tekniken fungerar och om man lyckas generera tillräckligt med energi.

Cykelgeneratorerna har använts en gång tidigare på Salutorget – år 2016 då Finland spelade i VM-finalen.

– Då fungerade allt fint och det var en stor publiksuccé, säger Käpylehto.

Käpylehto är uppfinnare och fackboksförfattare. Hans kanske mest kända projekt är iskarusellerna som han gjort under flera vintrar. HBL skrev om iskarusellerna 2017. Artikeln hittar du här.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning