Se video: Slaget om Malm är över när det är över, säger Kolbe

TORGPARLAMENTET | Vad är det som driver de stora partierna i flygplatstvisten? – Pengar, säger Centerns Laura Kolbe som tror att det går att bygga bostäder och flyga vidare.

Kanske 20–30 intresserade väljare samlades på lördagen utanför funkisterminalen för att höra historikern Kolbe argumentera för flygets framtid.

– Alla ryms här, säger hon.

Flygplatsen ska stängas, enligt Helsingfors stad som säger att området behövs för bostäder. Bild: Tommy Pohjola

Laura Kolbe säger att hon lagt märke till att många beslutsfattare fortfarande talar om hobbyflyget och en rikemanssport.

– Varför? Säg det. Kanske är det någon slags historia och mytologi som man bygger upp, som stöder de egna målen.

Flygplatsen är en värdefull kulturmiljö och affärsverksamheten kan blomstra, säger de som kämpar för Malm. Bild: Tommy Pohjola

Ute på startbanan en kylig marslördag är det inte mycket som talar för flyget. Fåglarna sjunger. Annars är det tyst. Men Laura Kolbe har läst på, tittat på siffrorna, och träffat dem som arbetar vid Malm.

– Vi borde utveckla affärsverksamheten i stället för att stänga.

Riksdagsfråga

Kolbe säger att hon kan förstå att Samlingspartiet och SDP vill bygga bostäder "för det är så borgarna gör och arbetarklassen vill ha det som borgarna har, fast till rimligt pris byggs det inte bostäder på den här åkern", medan vänstern "aldrig stöder bevarandet av det som är kulturhistoriskt värdefullt".

– Men att också De gröna vill stänga ned här, det fattar jag inte, säger hon.

Tiotusentals helsingforsare och finländare har tyckt till – så vems är flygplatsen? Bild: Tommy Pohjola

Riksdagen väntas snart ta ställning till ett lagförslag som kan stoppa bostadsplanerna. Frågan är knepig för det handlar också om kommunens självbestämmanderätt.

De som vill stänga Malm säger att Helsingfors absolut behöver området för bostadsbyggandet. De som vill bevara hävdar att staden redan har mycket outnyttjad tomtmark.

Inte så långt från Malms flygplats finns andra åkrar, sådana som Helsingfors fick när delar av Sibbo annekterades. Det var för tio år sedan och de åkrarna är fortfarande – åkrar.

– Diskussionen är inte över. Det är nya stadsfullmäktige som avgör, säger Laura Kolbe.

Kommunalvalet är den 9 april. Förhandsröstningen börjar onsdagen 29 mars.

FAKTA

Torgparlamentet

Kandidaterna i kommunalvalet går ut och träffar folket. HBL är dina öron och ögon.

I dag: Centern

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning