Se video: Björneborgselever spelade in sommarsång med kända artister

Carla Peltonimei var en av de elever från Björneborg som fick göra en musikvideo med Fredrik Furu (uppe till vänster) och Frida Andersson (nere till vänster). Bild: Skärmdump från musikvideon

Visst får vi höra skolavslutningsklassikern Den blomstertid nu kommer också i vår. Kanske inte live, men elever från Björneborgs svenska samskola har gjort en video med artisterna Frida Andersson och Fredrik Furu.

Många traditioner är omöjliga i vår på grund av den rådande coronapandemin. Men elever och lärare, som har jobbat hårt under nästan två månader av distansskola under vårterminen, har förtjänat sitt sommarlov och de behöver få fira det på något festligt sätt.

I Björneborg har den svenska samskolan haft möjlighet att göra en musikvideo som har publicerats på Youtube. Elever och lärare har spela in Den blomstertid nu kommer i en ny version tillsammans med de finlandssvenska artisterna Fredrik Furu och Frida Andersson och musikproducenten Jimmy Westerlund.

– Vi bedriver svenskspråkig undervisning i en finskspråkig omgivning. Att våra elever och lärare tillsammans med kända svenskspråkiga artister har skapat vårfeststämning i dessa coronatider är väldigt fint, säger BSS ledande rektor Martin Hartman i ett pressmeddelande.

För många är Den blomstertid en naturlig höjdpunkt på vårterminen. Samarbetet med artisterna gjorde det möjligt för Björneborgsskolan att lyfta stämningen också denna vår.

– Hoppas att vi med videon kan bidra till att sprida lite äkta skolavslutningsstämning i dessa märkliga tider. Alla elever och lärare har sjungit och filmat in sig själva. Frida Andersson sjöng sin del i Stockholm och Jimmy Westerlund och jag jobbade i Jimmys musikstudio i Sibbo, berättar Fredrik Furu.

Tillsammans på distans har blivit vårens motto och det stämmer också in på hur Björneborgseleverna gjorde musikvideon. Bild: Skärmdump från musikvideon

– En vår som denna var det lätt att stödja ett projekt där lärare, elever och artister tillsammans kan sprida vårens glädje. I samskolan lyfter projektet fram nyttan av flerspråkighet på ett bra sätt, säger Erik Rosenlew vid Svenska kulturfonden i Björneborg, som har bidragit till projektet.

Virtuella vårfester

Den blomstertid nu kommer sjungs som avslutningsnummer i praktiskt taget alla skolor i Finland. I vår erbjuder flera kommuner virtuella vårfester, åtminstone i huvudstadsregionen.

I Helsingfors ordnas en virtuell skolavslutning lördagen den 30 maj klockan 8, videon visas då på Helsingforskanalen (helsinkikanava.fi) men det är också möjligt att senare titta på videon på kanalen. Videon innehåller bland annat musikuppföranden av Helsingfors stadsorkester och elever. Dessutom delar elever med sig av sina tankar om läsåret, sommarstämningar och hur det är att gå ut grundskolan, medan Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori håller ett festtal.

I Esbo ordnas en gemensam virtuell vårfest för alla stadens skolor lördagen 30 maj. Där uppträder Tapiola Sinfonietta och både finsk- och svenskspråkiga elever från stadens skolor. Festen strömmas på webbplatsen Kotona 247 med början klockan 10. Samma kväll kan ungdomar fira våravslutning i mindre sällskap genom att titta på Anna Abreus konsert som strömmas på Nuori Esbo-kanalen i Youtube med början klockan 17.05.

De tre artisterna i musikvideon är alla aktuella med nya låtar på sina håll. Fredrik Furus nya låt Sommartid har legat etta på Yle Vegas topplista och Jimmy Westerlunds band One Desire har precis släppt sitt andra album. Sångerskan Frida Andersson släppte nyligen singeln För att du ska få va' du.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning