Se vår valborgssändning – så här firade Svenskfinland

Bild: Karl Vilhjálmsson

Missade du mösspåläggningen vid Havis Amanda? Här kan du se vår video filmad av Konstuniversitetets studentkår. Vill du synas i vårt flöde – använd då taggen #hblvappen på sociala medier.

Över 40 000 var på plats i centrala Helsingfors när Havis Amanda fick sin mössa klockan 18. I år var det studentkåren vid Konstuniversitetet som fick äran att förse Amanda med mössan.

En ambulans tvingades rycka ut sedan en kvinna klättrat upp på taket till en lyftkran och fallit ner. Hon föll cirka två meter.

– Det har varit väldigt lugnt sett till hur många som varit i rörelse, säger Jukka Matilainen på Helsingforspolisen.

Även i Åbo var det mycket folk i rörelse.

– Jag kan inte minnas att det någonsin tidigare skulle ha varit så många på plats i centrum för att följa med mösspåläggningen, säger kommissarie Marko Luotonen.

I Tammerfors har polisen gripit några personer som deltagit i en anarkistmarsch. Polisen säger att personerna greps på grund av störande beteende. Enligt Lehtikuvas fotograf som var på platsen hade några demonstranter kastat något mot poliserna.

Väderprognosen är ganska bra så polisen tror att det kan bli en bråd kväll på många håll.

På HBL.fi följer vi valborgshändelserna i Helsingfors, men början på Lyrans och Akademens Valborgsmatiné klockan 16. Vårt reporterteam fortsätter till Havis Amanda och rapporterar om kvällens händelser på stan. Vi tar gärna emot rapporter och bilder från övriga Svenskfinland. Tagga då inlägget #hblvappen på sociala medier så är du med i vårt realtidsflöde på HBL.fi samt i appen HBL 365.

Liverapporteringen fortsätter från Kajsaniemiparken på första maj.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning