Se upp – Tölöviken är nu en enda stor byggplats

Bild: Leif Weckström

Cyklister och flanörer gjorde som de alltid gjort i Tölöviken vid Musikhuset. Nu har Helsingfors stad ändrat på trafikarrangemangen.

Många fotgängare och cyklister har svurit över trafikarrangemangen vid Musikhuset och Medborgarplatsen. Området är just nu en enda stor byggplats, främst på grund av centrumbiblioteket Ode som öppnar i december.

För några veckor sedan försökte staden stänga av den populära cykel- och fotgängarvägen mellan Postgatan och Tölöviksgatan för att trygga godstransporter till och från byggplatsen. Det gick inget vidare. Staden ville att stadsborna går och cyklar runt hela området men folk cyklade och promenerade som de alltid gjort. Och det var förstås farligt för alla parter.

Cykelvägen som stängdes av är en del av rutten runt Tölöviken och en fortsättning på populära Banan.

Sedan tog Helsingfors cyklister tag i saken och föreslog bättre trafikarrangemang. Just nu gäller ändå att cykla extra försiktigt i den här delen av Tölöviken och dessutom iaktta de anvisningar som "trafikdirigenterna" ger. Trafikdirigenterna är på plats rusningstid måndag till fredag mellan klockan 7 och 10 samt klockan 15 och 18. Arrangemanget gäller fram till midsommar, enligt staden.

Området kommer att vara stökigt fram till årsskiftet. Byggandet ska vara helt klart den sista september 2019.

– Vi arbetar så fort det bara går, säger projektchef Anna Nyyssönen vid Helsingfors stad.

Bild: Maija Hurme

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning