Se upp mot himlen i kväll – stor chans till norrsken

Vanligen syns norrsken tydligast kring midnatt. Natten mellan fredag och lördag förutspås ljusfenomenet bli synligt så fort det mörknat. Bild: Pixabay

Enligt Meteorologiska institutet finns det stor chans att få se norrsken i hela Finland under natten mellan fredag och lördag.

Även under resten av veckoslutet finns det chans att i landets norra och mellersta delar få syn på ljusfenomenet.

Vanligen syns norrsken, eller Aurora Borealis, kring midnatt. Natten mellan fredag och lördag väntas ljusfenomenet ovanligt nog bli synligt redan så fort det mörknat ute.

Norrsken hör till de väderfenomen som gemensamt kallas för rymdväder. Rymdväder orsakas av solvindar och solutbrott i jordens närrymd och atmosfärens övre del.

Norrsken är den allra synligaste formen av dessa väderfenomen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning