Se upp med vilka elarbeten du utför – "Alla elarbeten ska utföras av en yrkesutbildad person"

Är man inte yrkesutbildad elektriker får man själv utföra endast ett fåtal olika typer av reparationer. Bild: Pixabay/SPT

Är man inte yrkesutbildad elektriker får man inte utföra vilka åtgärder som helst kopplade till el.

17 procent av finländarna i åldern 15 till 34 år anser att byggnadsarbetare får göra elinstallationer det visar en undersökning utförd av Taloustutkimus.

"Alla elarbeten ska utföras av en yrkesutbildad person inom elbranschen som har den behörighet som elsäkerhetslagen förutsätter", säger Jenna Kauppila, tekniskt sakkunnig på Finlands Elentreprenörsförbund i ett pressmeddelande.

Är man inte yrkesutbildad elektriker får man själv utföra endast ett fåtal olika typer av reparationer kopplade till el enligt elsäkerhetslagen. Dessa innefattar bland annat byte av säkringar och lampor, tändare och kopplingslister.

"Varken byggnadsarbetare som är kända för sin förmåga eller ens ortens bästa snickare är rätt personer för att utföra elinstallationer", säger Kauppila.

Enligt Finlands Elentreprenörsförbund ska man anlita en elmontör om man till exempel vill öka antalet eluttag eller reparera skadade strömbrytare. Det lönar sig att välja material tillsammans med elmontören. På detta sätt kan man vara säker på att de har testats så att de lämpar sig för finländska förhållanden.

Av en legitimerad elektriker får man även ett kvitto som berättigar till hushållsavdrag vid beskattningen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning