Se Karis-Billnäs gymnasiums videoshow på HBL.fi

Elever vid Karis-Billnäs gymnasium i full gång med att producera sin videoshow: Från vänster skådespelare Fannie Ruuskanen, musiker Ludwig Grönroos (i bakgrunden) och studioregissör Elina Ervast. Bild: Oliver Heikkinen

Utbytesstudier under coronan? Hur ska det gå till? Det kan du se klockan 18 i kväll här på HBL.fi när eleverna i Karis-Billnäs gymnasium sänder sin videoshow direkt inför hela Svenskfinland. Videon är ett bidrag i tävlingen "10 min live".

Karis-Billnäs gymnasium är först ut av de fyra gymnasier som i år deltar i det finlandssvenska projektet "10 min live" där skolornas tio minuter långa videosändningar ställs mot varandra och en vinnare ska röstas fram.

Temat för i år är "Det svenska språket i Finland" och i Karis har eleverna tagit fasta på hur man kan inleda utbytesstudier under coronatider.

– Välkomin till Karis och KBG på utbyte, Nordens Paris. Se hur ett sådant utbyte kan se ut klockan 18 i kväll, uppmanar gruppen bakom videoproduktionen.

Här kan du se deras video, på HBL.fi/10minlive-karis.

De tre följande torsdagarna sänds de övriga deltagarnas videon på samma sajt. Den 11.11 är Helsinge gymnasium i elden, den 18.11 är det Vasa gymnasium och den 25. 11 är det Sibbo gymnasium. Från den 30. 11 kan alla bidrag ses på sajten och då gäller det att se, dela och gilla sin favorit.

Vinnaren utses delvis utifrån hur stort intresse sändningen väckt på nätet och utifrån vilken sändning en jury på fyra personer gillar bäst.

10 min live är ett projekt, som nu förverkligas för femte året i rad, och leds av företaget Nordpic Production med stöd av Svenska kulturfonden och i samarbete med HBL. Andra samarbetspartner är bland annat yrkeshögskolan Arcada, Unga Teatern och Svenska litteratursällskapet.

I årets jury sitter HBL:s nyhetschef Gunilla Celvin, Svenska litteratursällskapets kommunikationschef Marika Mäklin, Unga Teaterns konstnärliga ledare Meri Anna Hulkkonen och lektorn i mediekultur Fred Nordström från yrkeshögskolan Arcada.

Under fyra dagar får eleverna lära sig grunderna i denna form av medieproduktion och sköter sedan själva både sändningen och innehållet.v

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning