Se intervju med judiska krigsveteranen Louis Levinsky

I våra senaste krig stred 330 judiska soldater och 20 lottor var verksamma vid fronten. Deras kamp för Finlands självständighet har nu dokumenterats i en matrikel.

Utöver striderna för Finland berättar matrikeln, som är utgiven av judiska krigsveteranernas gille rf, också om de frivilliga som deltog i Israels självständighetskrig 1948. Av 330 soldater är en handfull fortfarande vid liv. Den äldsta är 103-åriga Salomon Altschuler från Viborg.

– Jag hoppas och tror att den här matrikeln kan fungera som en viktig påminnelse för kommande generationer om våra insatser för Finlands frihet. Jag vill understryka att vi var likvärdiga med alla på fronten. Det gjordes inget stort nummer om vår religion, säger Altschuler.

Att Viborg gick förlorat i vinterkriget var en bitter upplevelse för Altschuler.

– Det var en hemsk känsla den 13 mars 1940. Jag visste inte var mina anhöriga fanns. Att förlora Viborg är det dystraste minnet jag har. Men allt var inte elände. Jag fick goda vänner och klarade mig helskinnad, säger Altschuler, som fortfarande sjunger aktivt i Helsingfors krigsveterankör.

Finland var allierat med Nazityskland, men trots det kunde judiska soldaterna under ledning av Isak Smolar i Infanteriregemente 24 bygga en fältsynagoga brevid den tyska divisionen Engelbrecht. Tyskarna ansåg att synagogan var en intern finländsk angelägenhet som man var tvungen att respektera. Nazityskland ville också ge hedersbeteckningar åt sanitetsmajor Leo Skurnik, kapten Salomon Klass, löjtnant Leo Jakobson och sjukskötaren Dina Poljakov för tappra insatser. Samtliga tackade nej. Judiska krigsveteranerna har ur ett moraliskt perspektiv funderat över vapenbrödraskapet med tyskarna, men ur ett annat perspektiv är engagemanget glasklart:

– Jag har aldrig känt några samvetskval för att jag var med i kriget. Det gällde uteslutande att tänka på Finland och vara med för att rädda landet, säger Boris Rubanovitsch, 90.

Louis Levinsky, 92, var med som frivillig soldatgosse för att vakta hamnarna i Gräsviken och Sandviken i Helsingfors. Levinsky är egentligen från Danmark.

– Jag upplevde aldrig någon antisemitism under kriget, men det gällde att vara på sin vakt. Från och med oktober 1943 började tyskarna jaga danska judar. Samma höst fick jag en kallelse att infinna mig på statspolisens kontor på Bangatan. Men då sade min chef som var kapten att jag skulle hållas undan. Man sade att det kunde hända att man aldrig kom ut från kontoret. Jag gömde mig på olika ställen i Helsingfors innan jag åkte hem. Det visade sig att tyskarna jagade en dansk motståndsman och de trodde att jag kände honom, säger Levinsky.

Enligt Levinsky var censuren ganska sträng under fortsättningskriget. Det var först efteråt som omfattningen av judarnas förintelse kom fram. Både Levinsky och Rubanovitsch har upprepade gånger fått berätta för förvånade om hur judiska soldater kämpade för ett land som var allierat med Nazityskland.

Ett mindre känt kapitel är de finländska judarnas frivilligas insats i Israels självständighetskrig 1948. Boris Rubanovitsch var en av de 27 som deltog.

– Jag kom in i slutskedet när kriget egentligen var över. Sedan dog min far och jag åkte hem. Jag var bara i fyra månader i Israel. Men det viktigaste för oss judar var att Israel kom till och det var självklart att vi skulle hjälpa till. Det var givetvis till nytta att en del av oss hade erfarenheter från fortsättningskriget, men de flesta av oss nog nybörjare när det gällde krig, säger Rubanovitsch.

Judiska veteraner i våra krig

330 soldater och 20 lottor deltog i vinter- och fortsättningskriget.

23 stupade.

Nästan samtliga som deltog kom från Helsingfors, Åbo, Viborg och Vasa.

Vid tidpunkten för krigen bodde drygt 2000 judar i Finland.

Judiska krigsveteranernas förbund grundades 1979. Verksamheten upphörde 2014.

Matrikeln över de judiska krigsveteranerna ges ut av Judiska veteranernas gille rf.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning