Se Helsinge gymnasiums direktsändning på HBL.fi

Mixeroperatör Julius Järvi, grafiker Tessa Kokko och ljudtekniker Sebastian Ekström i full färd med att förbereda och öva inför kvällens direkta videosändning. Videon direktsänds från bagarstugan i Vanda svenska församling. Bild: Oscar Taht

Hänger du med i hur de unga talar i dag? Nehej, men det gör eleverna i Helsinge gymnasium. Titta på deras direktsända videoshow i kväll och du får tips om hur du ska hänga med i ungdomssnacket. Det är dags för den andra delen i tävlingen "10 min live".

I kväll klockan 18 är det Helsinge gymnasium som står i turen i det finlandssvenska projektet "10 min live" där skolornas tio minuter långa videosändningar ställs mot varandra och en vinnare ska röstas fram.

Temat för i år är "Det svenska språket i Finland" och i Helsinge gymnasiums videoshow får vi bekanta oss med pjäsen "Fulet" som turnerar i skolorna i Svenskfinland. Helsinge-eleverna ska träffa skådespelaren Åsa Wallenius. Dessutom visar eleverna hur man kan hänga med i hur de unga talar i dag.

Här kan du se direktsändningen på HBL.fi/10minlive-helsinge.

De två följande torsdagarna sänds de övriga deltagarnas direktsändningar på samma sajt. Den 18.11 är det Vasa gymnasium och den 25. 11 är det Sibbo gymnasium som står i tur. Från den 30.11 kan alla bidrag ses på sajten och då gäller det att se, dela och gilla sin favorit.

Vinnaren utses delvis utifrån hur stort intresse sändningen väckt på nätet och utifrån vilken sändning en jury på fyra personer gillar bäst.

10 min live är ett projekt, som nu förverkligas för femte året i rad, och leds av företaget Nordpic Production med stöd av Svenska kulturfonden och i samarbete med HBL. Andra samarbetspartner är bland annat yrkeshögskolan Arcada, Unga Teatern och Svenska litteratursällskapet.

I årets jury sitter HBL:s nyhetschef Gunilla Celvin, Svenska litteratursällskapets kommunikationschef Marika Mäklin, Unga Teaterns konstnärliga ledare Meri Anna Hulkkonen och lektorn i mediekultur Fred Nordström från yrkeshögskolan Arcada.

Under fyra dagar får eleverna lära sig grunderna i denna form av medieproduktion och sköter sedan själva både sändningen och innehållet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning