Se det snöar! Håll ut några dagar till, snart återvänder våren

Det plötsliga snöfallet på torsdagen blev ett litet bakslag för vårblommorna. Bild: Ari Sundberg/SPT

I dag på fredagen utlovas snö i norr och i öster, mestadels uppehåll och kallt i söder och väster. På söndag blir det varmare.

Medeltemperatur 6,3 grader. Normalt 4,1 grader.

Varmast: 24 och 27 april med 21 grader.

Kallast: 6 köldgrader den 12 april.

Första gången minst 20 grader den 23 april dvs. rekordtidigt.

Soligt och klart för 69 procent. Normalt 49 procent.

Nederbördsdagar 4. Normalt 11.

Det kalla och vintriga vädret fortsätter, meddelar Meteorologiska institutet på fredagsmorgonen. Det blir halvmulet eller mulet i landets västra och södra delar och ställvis kan det förekomma enstaka snöbyar. I Österbotten och Mellersta Finlands norra delar kan snöfallet vara mer ihållande.

Dagens högsta temperatur i landets västra och södra delar är mellan noll och plus fem grader. Det är kallare i norr och varmare i landets södra delar. På natten kan temperaturen sjunka under nollstrecket. Den nordliga till västliga vinden väntas blir måttlig till hård och minskar i styrka mot kvällen.

I landets östra och norra delar väntas ställvis ymnigt snöfall eller snöblandat regn. I stora delar av landets södra och västra delar varnas för halt väglag.

– Temperaturerna är inte speciellt ovanliga för årstiden, men den stora snömängden är mer ovanlig, säger jourhavande meteorolog Erik Saarikangas vid Meteorologiska institutet.

Enligt Saarikangas väntas vädret så småningom bli varmare under veckoslutet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning