Se bilderna: Två små berberapor föddes på Högholmen

De nyfödda aporna har varit väldigt efterlängtade på Högholmen. Bild: Annika Sorjonen/Högholmen

För första gången i Finland har berberaporna på Högholmen lyckats föröka sig.

Högholmens djurpark meddelar om glada babynyheter. Under den gångna veckan har flocken av berberapor vuxit med två nya medlemmar. Den ena ungen föddes tidigt på tisdagsmorgonen och den andra på torsdagskvällen. Ungarna är de första berberaporna som fötts i Finland. Flocken består i övrigt av individer som räddats från usla förhållanden.

Högholmen skriver i sitt pressmeddelande att både honorna och ungarna mår bra och att flocken tagit väl emot de nya aporna.

– Ungarna är väldigt efterlängtade eftersom aporna tar hand om ungarna som en stor familj. Nu kan de äntligen uppfylla sin naturliga benägenhet, säger djurskötaren Merja Wahlroos som jobbat med aporna i många år.

Enligt Wahlroos stärker pysslandet med ungarna den interna dynamiken och ökar flockens välbefinnande. För Högholmens apor är detta särskilt viktigt eftersom flocken delvis består av individer som inte är släkt med varandra.

Berberapor (Macaca sylvanus) lever i flockar som består av 10–40 honor och hannar. Flocken har en noggrann rangordning, särskilt bland honorna. Förutom människan är berberapan den enda primaten som påträffas i Europa. Arten är utrotningshotad och sårbar. Den främsta orsaken till sårbarheten är den olagliga djurhandeln.

Flocken har tagit väl emot sina nyaste medlemmar. Bild: Annika Sorjonen/Högholmen

Hela flocken deltar i skötseln av ungarna, vilket i sin tur stärker den interna dynamiken i flocken. Bild: Annika Sorjonen/Högholmen

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning