SDP:s Lindtman föreslår lägre dagisavgifter för att förbättra sysselsättningen bland småbarnsföräldrar

SDP:s gruppordförande Antti Lindtman öppnade på tisdagen riksdagsgruppens sommarmöte i riksdagens tillbyggnad i Helsingfors. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

SDP vill se på åtminstone två saker i den kommande budgetförhandlingen: kommunernas tillstånd och dagvårdsavgifterna. Det säger riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman på gruppens sommarmöte.

Antti Lindtman (SDP) föreslår att kommunerna också nästa år kunde få en större andel av samfundsskatten. Han anser att man måste öppna upp kommunekonomin i budgetförhandlingarna i september.

På grund av coronaläget har kommunernas situation ytterligare förvärrats, och Finansministeriets budgetförslag tar inte tillräcklig hänsyn till tryggandet av den kommunala servicen i det här läget, säger Lindtman, och anser att utan statens hjälp nästa år kan servicen för arbetslösa lida och den sociala skulden växa.

– Människors kunnande kan glida ur händerna, säger Lindtman, och nämner bland annat regeringens kommunexperiment, där kommunerna får en större roll i att stöda arbetssökandet och sysselsättningen genom att sammanlänka utbildning och sociala tjänster.

Lindtman är också beredd att sänka dagvårdsavgifterna ytterligare. De sänktes senast under regeringen Sipiläs tid, då även avgiften för syskon blev lägre. Han anser att det kan stödja sysselsättningen om kostnaderna för familjer blir lägre då de tar emot jobb.

– Jag vill själv lyfta fram detta, som hittills fått en liten roll i debatten – lägre dagisavgifter. Särskilt inom tillväxtcentra skulle det underlätta mottagandet av jobb och öka de tillgängliga resurserna för barnfamiljer, förbättra föräldrarnas sysselsättning och få positiv effekt nu och på lång sikt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning