SDP:s al-Taee ber om ursäkt – jämförde Israel med Islamiska staten

Hussein al-Taee och Antti Lindtman, ordförande för Socialdemokraternas riksdagsgrupp. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Socialdemokraternas riksdagsledamot och fredsförhandlaren Hussein al-Taee säger att han inte känner igen alla skriverier som sina egna.

Socialdemokraternas nyvalda riksdagsledamot Hussein al-Taee ber om ursäkt på Facebook, efter uppståndelse kring hans tidigare kommentarer. Han har bland annat jämfört Israel med Islamiska staten IS i en Facebook-grupp.

– I båda fallen har en grupp män med stöd av väst erövrat områden "som historiskt sett hör till dem" och byggt en "stat" som de nu försöker försvara, skrev al-Taee år 2014 enligt STT.

al-Taee har också framställt IS som en konspiration skapad av USA och Israel. Han har arbetat för fredsorganisationen CMI, som skriver till STT att skriverierna inte representerar organisationens linje.

– Jag har inte alltid kunnat förhålla mig till omvärlden som jag gör i dag. Tidigare var jag ensam, frustrerad och också arg. Jag vet att jag har skrivit dumheter som jag inte längre står för och inte godkänner. Jag ber ödmjukt om ursäkt, skriver al-Taee på Facebook.

Skärmdumpar av al-Taees kommentarer har spridits under valkampanjen och i november kallade han ärendet för ett svartmålningsförsök. Nu ber han om ursäkt för vad han har skrivit, men säger också att han inte känner igen alla kommentarer som sina egna.

– Vissa äldre uppdateringar känner jag inte igen. Där används ett språk som jag inte använder och går helt emot mina värderingar. Ändå kan jag inte förneka att jag skulle ha kunnat skriva det för flera år sedan.

"Diskussioner efter påsk"

Partisekreterare Antton Rönnholm (SDP) säger till den socialdemokratiska tidningen Demokraatti att partiet kommer att diskutera frågan med al-Taee efter påsken.

– Vi har inte kunnat bekanta oss med alla påståenden om hans uppdateringar och kommentarer. Det mest centrala är att han på eget bevåg har tagit avstånd från den sortens kommentarer, säger Rönnholm till Demokraatti.

Rönnholm säger att SDP inte tillåter osakliga kommentarer om någon människogrupp, varken etnisk eller religiös.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning