SDP vinner mark, Centern dalar

Bild: Lehtikuva / Linda Manner

Det är bara frågan om små förändringar i partistödet, även om det politiska året börjat stormigt, visar Yles första mätning för 2018.

Fakta

Väljarstödet %

Samlingspartiet: 20,8

SDP: 18,7

Centern: 17,4

De gröna: 14,0

Sannfinländarna: 9,6

Vänstern: 8,1

SFP: 4,6

KD: 3,2

Blå: 1,6

Övriga: 2,0

Samlingspartiet fortsätter som det mest populära partiet med ett stöd på 20,8 procent. SDP klättrar upp på listan, förbi Centern, och blir det näst mest populära partiet med 18,7 procent i Yles mätning. Centern tappar en aning jämfört med Yles senaste mätning, till 17,4 procent. Presidentvalets tvåa, Pekka Haavisto, och hans parti De gröna, ligger på samma nivå som under tidigare mätning med ett stöd på 14 procent. De blå har fortsatt tappa och har nu ett stöd på 1,6 procent. Stödet för SFP är oförändrat sedan senaste mätning.

Att Samlingspartiet fortsätter vara det mest populära partiet kan enligt undersökningsledaren på Taloustutkimus, Tuomo Turja, bero på Sauli Niinistös popularitet. Presidentvalet höjde också Sannfinländarnas popularitet med en procentenhet till 9,6, och partiet är nu alltså mera populärt än Vänsterförbundet med ett stöd på 8,1 procent.

– Här ser vi nog att Laura Huhtasaaris kandidatur har en effekt, säger Turja till Yle.

Den här effekten syns däremot inte hos SDP och Centern som gjorde riktigt dåliga presidentval, men som ändå klarar sig bra i mätningen. Bakom SDP:s växande popularitet ligger sannolikt partiets motstånd mot regeringens aktiveringsmodell. Det här har engagerat också Vänsterförbundets anhängare, men effekten syns ännu inte i mätningarna.

Yles undersökning gjordes genom telefonintervjuer under perioden 28 december till 6 februari. Man intervjuade 4 225 personer, varav 2 404 uppgav partitillhörighet. Felmarginalen är 1,6 procentenheter i vardera riktningen.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46