SDP vill ha interpellation om Soinis abortuttalanden

Ordföranden för SDP:s riksdagsgrupp Antti Lindtman är mindre glad över utrikesminister Timo Soinis abortuttalanden. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

SDP accepterar inte utrikesminister Timo Soinis (Blå) ställningstaganden mot abort och sammankallar de andra oppositionspartierna till överläggningar om en interpellation om Soinis abortuttalanden.

Timo Soini skrev nyligen ett blogginlägg där han indirekt berömde den argentinska senatens beslut att inte legalisera abort och i slutet av maj deltog Soini under en tjänsteresa i Kanada i ett evenemang mot aborter.

– Två gånger på kort tid har Finlands utrikesminister fört fram ståndpunkter som står i strid med Finlands utrikespolitik, ondgör sig SDP:s gruppordförande i riksdagen, Antti Lindtman och meddelar att partiet nu vill träffa de andra oppositionspartierna för att se om det finns ett gemensamt intresse att lämna in en interpellation om saken.

Riksdagsledamoten Johanna Ojala-Niemelä (SDP) påpekar att grundlagen entydigt slår fast att utrikespolitiska betydande ställningstaganden görs av utrikesministern och att det därmed är fullständigt oacceptabelt att Soini upprepade gånger tar ställning på ett sätt som står i strid med Finlands linje.

En interpellation är en fråga riktad till regeringen med efterföljande förtroendeomröstning.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03