Oppositionsledaren Rinne: Konstig lösning strax före valet

Antti Rinne. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

SDP kräver att det fortsatta arbetet med vårdreformen bygger på en respektfull anda och förlitar sig på grundlagen.

Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne, oppositionsledaren, tycker att det inte är riktigt vettigt att vara utan politisk regering i fem veckor extra före val.

– Det finns frågor som behöver beredas inför EU-ordförandeskapet. Det hade varit bättre med en fungerande politisk regering. Nu har vi inte en sådan som deltar i rådet, säger Rinne.

SDP kan tänka sig att bevara en förvaltningsnivå som landskapen och jobba vidare på den, men utan den direkt valfriheten, eller "marknadsmodellen" som den kallats av motståndarna.

Rinne säger att oppositionen "försökt räcka ut sin hand" redan tidigare.

Från oppositionshåll kommer kommentarer kring Sipilä som ett slags "dramakung" – han har flera gånger tidigare hotat med att lämna in avsked.

– Nu finns en chans att behålla fungerande svenska servicestrukturer och trygga service på svenska bättre än i regeringens marknadsmodell, säger FSD:s ordförande Viktor Kock. Bild: SPT/Ari Sundberg

Finlands svenska socialdemokrater (FSD) ser en chans att återgå till en bred parlamentarisk beredning av vårdreformen där man lyssnar på sakkunniga.

– Nu borde man utgå från de ursprungliga målsättningarna för reformen och ta fasta på bättre och jämlikare tillgång till vård, fungerande vårdkedjor och ett samarbete mellan social- och hälsovården som bromsar kostnadsökningen, säger Finlands svenska socialdemokraters ordförande Viktor Kock i ett pressmeddelande.

Enligt FSD ska den fortsatta vårdreformen bygga på större självstyrande vårdområden.

– Socialdemokraterna har konsekvent försvarat de språkliga rättigheterna i samband med vårdreformen. Nu finns en chans att behålla fungerande svenska servicestrukturer och trygga service på svenska bättre än i regeringens marknadsmodell, säger Kock.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning