SDP väljer presidentkandidat i mars – Heinläluoma hoppas på Urpilainen

Funderar. Jutta Urpilainen överväger kandidatur.Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

– Jag hoppas Jutta Urpilainen funderar på en presidentkandidatur och kan komma med besked efter partikongressen, säger riksdagsledamot Eero Heinäluoma.

Presidentvalet är inte på agendan under SDP:s partikongress i Lahtis, men enligt Antti Rinne ska partiets kandidat utses den 24 mars.

Urpilainen säger i ett e-postbrev till FNB att hon överväger att ställa upp som kandidat. Urpilainen var inte på plats i Lahtis på fredagen, men väntades delta på lördagen. Hennes besked kommer ändå sannolikt först efter partikongressen, när alla andra personval är på plats.

SDP-ungas ordförande Mikkel Näkkäläjärvi uttryckte på kongressen sitt stöd för Urpilainen som presidentkandidat, och Eero Heinäluoma bedömer att det är många som hoppas att hon ska ge sitt besked snart.

– Hon är en skicklig politiker och erfaren i internationella frågor, efter att ha suttit i regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska utskott med presidenten under sin tid som finansminister. Hon är erfaren i vår organisation och i Interparlamentariska unionen, känner till europeisk politik och världspolitik, säger Eero Heinäluoma som på partikongressen uttryckte sitt stöd för Urpilainen.

– Dessutom har hon en vilja, och i politiken måste man ha det.

Senaste presidentval 2012 blev en besvikelse för SDP, då Paavo Lipponen bara fick 6,7 procent av rösterna.

Hur konstellationen blir nu beror på president Sauli Niinistös besked, säger Heinäluoma.

– Om Sauli Niinistö är redo att ställa upp för omval så är han en stark kandidat och blir förhandsfavorit, men ställer han inte upp är det en helt öppen situation.

Antti Rinne betecknade det kommande presidentvalet som extra viktigt på grund av den internationella politiken, geopolitiken, extremismen och diskussionen om EU efter brexit.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33