SDP stödjer diplomatutvisningen men Tuomioja gör det inte

Åsikterna går isär i SDP. Erkki Tuomioja anser att det är fel att Finland utvisar en rysk diplomat, Antti Rinne backar däremot upp statsledningen. Bild: LEHTIKUVA / Mikko Stig / VESA MOILANEN

SDP:s partiordförande Antti Rinne anser att statsledningen gjorde rätt som gick ut med att Finland utvisar en rysk diplomat till följd av nervgiftsattacken i engelska Salisbury. Tidigare SDP-utrikesministern Erkki Tuomioja är av annan åsikt.

– Jag tror att statsledningen sitter inne på information som gör att beslutet är motiverat. Att använda ett kemiskt vapen i Europa är en mycket allvarlig sak, kommenterar SDP:s ordförande Antti Rinne beslutet om att Finland sällar sig till den majoritet av EU-länder som deltar i massutvisningen av ryska diplomater.

På måndagen meddelade presidenten och regeringen att Finland utvisar en rysk diplomat från Helsingfors som ett svar på nervgiftsattacken i Salisbury. Antti Rinne tycker att det är beklagligt att det inte gick att nå konsensus om diplomatutvisningarna i hela EU.

– Jag är bekymrad över att EU inte var enig i frågan. Vi har stora osäkerhetsmoment i USA som en följd av president Trumps åtgärder, och Ryssland gör som landet gör. Därför hade det varit önskvärt att EU hade agerat förutsägbart och stabiliserande, men det lyckades inte, grämer sig Rinne.

Rinne tycker att det var bra att Finland och Sveriges statministrar tillsammans försökte arbeta för ett gemensamt beslut på EU-nivå, trots att det inte gick vägen.

Rinne säger att han som oppositionsledare inte har tillgång till samma information som presidenten och regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott.

– I Finland har vi en mycket enhetlig syn på hur utrikes- och säkerhetspolitiken ska skötas och jag har ingen anledning att kritisera statsledningen i den här frågan.

Tuomioja: Vi sänker oss till samma nivå som Ryssland

SDP-riksdagsledamoten Erkki Tuomioja som är tidigare utrikesminister och liksom Rinne medlem av riksdagens Utrikesutskott tycker annorlunda än sin partiledning.

– Med de uppgifter jag nu har, skulle jag inte ha tagit det här beslutet och jag hoppas att regeringen har mer information som grund för beslutet, skriver Tuomioja på Facebook.

Tuomioja säger att det är på sin plats att rikta starka misstankar mot Ryssland och kräva att landet ska samarbeta.

– Men i en rättsstat borde åtgärderna basera sig på tillräckligt starka bevis, inte enbart på misstankar. Vi vill inte sänka vår rättsstandard till samma nivå som Rysslands, men vi gör det genom att utvisa en rysk diplomat, anser Tuomioja.

Antti Rinne kommenterar Tuomiojas utspel med att säga att han själv inte sitter på samma information som statsministern och presidenten.

– Och jag litar på att deras beslut överensstämmer med Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska linje. Skulle det senare visa sig att så inte är fallet, är det en annan sak, men jag har ingen anledning att misstänka det.

Är det problematiskt att Tuomioja skriver på det här sättet. Ryssland kan utnyttja hans uttalande i sin informationspåverkan?

– Tuomioja har uttalat sig som utrikesutskottets medlem och utifrån den information han sitter på. Jag har ingen anledning att kommentera hans uttalande desto mer. Jag säger bara klart vilken SDP:s linje är, säger Rinne.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning