SDP om raset: "Säkert måste vi kommunicera bättre"

Antton Rönnholm, SDP:s partisekreterare. Bild: Markku Ulander

Den sannfinländska analysen av opinionsframgångarna är att partiet håvar in väljarstöd på andras otydlighet och splittring.

Socialdemokraternas partisekreterare Antton Rönnholm kommenterar raset i opinionsmätningarna med att de senaste tio åren har burit med sig allt snabbare svängningar – också snabbare dalande för dem som sitter i regeringen.

– Det som är klart är att folk röstade på förändring i våras, och enligt vad vi vet om de saker som var viktiga för väljarna – vården, undervisningen och arbetslivet – är det alltjämt sådant som finländarna stöder, men förändringen har inte varit så snabb, säger Rönnholm.

– Regeringen har nu haft fem månader tid att förändra saker som folk har väntat på. Det anses inte tillräckligt snabbt i en tid där allt ska hända nu och genast. Men det dröjer lika länge som förr för ett barn att bli vuxet, och de förändringar vi talat om är med sikte på 2030, säger Rönnholm.

Har SDP varit otydligt i sin kommunikation?

– Säkert finns rum för förbättring. Vi ska tala om de mål vi haft och vara tydligare, men med allt som händer i EU och världen tar det en del av regeringens tid. Men säkert ska vi också kommunicera bättre.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho säger att partiet har haft en jämnt uppåtgående trend det senaste året, och att väljarna anser att partiet talar tydligt om sina kärnbudskap, invandringskritiken och klimatet.

Sannfinländarna var det enda parti som inte gick med i den gemensamma parlamentariska linjen om vilka klimatmål Finland ska driva.

– Sannfinländarna och De gröna är kanske de enda som har sett vilka skiljelinjer som gäller i dagens läge, medan traditionella stora partier bygger på motsättningar som var relevanta för femtio år sedan. Det har lett till att Centern, Samlingspartiet och SDP är internt splittrade, de försöker behaga både grönt och konservativt tänkande väljare, och när de gör så tappar de mark både till De gröna och till Sannfinländarna, säger Halla-aho.

Antton Rönnholm kritiserar det största oppositionspartiet för att inte ha lösningar på till exempel klimatfrågor.

– Att vara största oppositionsparti kommer också med ansvar. Jag väntar på vilka konkreta svar de har om klimatförändringen och arbetslivet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning