Ledare: SDP-krisen är knappast över

Den uppåtgående kurvan för SDP kan ha varit en hägring, det behövs en ny politik för en mer bestående framgång

Den opinionsmätning som publicerades i fredagens Helsingin Sanomat bekräftar de förändringar som en mätning i Yle visade för drygt två veckor sedan. SDP:s uppgång har inte bara avstannat utan vänt till en, åtminstone temporär, nedgång. Just nu förefaller SDP:s visit på första platsen ha blivit väldigt kort. Nya impopulära beslut från regeringens sida kan emellertid över en natt igen ändra på ordningsföljden och partiernas popularitet.

De förändringar vi nu har sett kan fungera som en väckarklocka för de socialdemokrater som lugnt lutat sig bakåt och föreställt sig att partiets kris nu är över. Utvecklingen i väljarstödet bekräftar att SDP:s uppgång närmast kan förklaras av regeringens impopularitet. Effekten av SDP:s egen oppositionspolitik har varit marginell.

I detta sken utgör riksdagsledamot Timo Harakkas intiativ till en ny SDP-politik ett fräscht initiativ. Harakka presenterade för en vecka sedan ett program, Liike (Rörelse) 2020, där han stakar upp riktlinjer för ett nytt SDP. Enligt Harakka får socialdemokraterna inte vara rädda för förändringar och fastna i något slags arbetarromantik. Han talar varmt för öppen marknadsekonomi och internationell konkurrens, men påminner om det nödvändiga beroendeförhållandet mellan den offentliga makten och privata marknaden.

Harakka, med gröna rötter, har säkert lättare att tänka i nya banor för SDP än ursprungssossar som är historiens fångar. Men tas hans tankar alls på allvar, speciellt då en del av dem säkert skorrar borgerligt illa i äldre sossars öron? Även om Harakkas teser inte som sådana omfattas så borde hans program föda en debatt där SDP:s visioner om det finländska samhällets framtid livligt diskuteras. Hållbar framgång på sikt kräver mer än de proteströster väljare som är missnöjda med regeringens politik kan tänkas ge SDP i nästa val.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning