SDP kilar förbi Samlingspartiet - nu största parti

SDP-basen Antti Rinne. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

SDP har medvind just nu. Yles nya enkät förutspår ett väljarstöd på 21 procent till SDP som enligt partimätningen nu är Finlands största parti.

SDP har utökat sitt väljarstöd med 2,3 procentenheter sedan den senaste enkäten som gjordes en månad tidigare, uppger Svenska Yle. Samlingspartiets väljarstöd har dalat till 20 procent medan stödet för Centern är stabilt och ligger på 17 procent.

För de övriga partierna har det inte skett några dramatiska förändringar sedan senaste partimätning. De grönas väljarstöd ligger på 14,5 procent och Vänsterförbundet har utökat sitt stöd med 0,8 procent till 8,9 procent.

Regeringspartiet Blå framtid har fortsättningsvis ett magert väljarstöd på endast 1,6 procent. Sannfinländarna backar med 1,1 procent och landar på 8,5 procents väljarstöd. Kristdemokraternas väljarstöd ligger enligt mätningen på 3,3 procent och SFP:s på 2,9 procent.

Det sammanlagda stödet för regeringspartierna har minskat en aning jämfört med den föregående mätningen. Om valet ordnades nu skulle 38,6 procent av de tillfrågade rösta på något av de tre regeringspartierna.

2 710 personer intervjuades för mätningen under perioden 7.2-28.2. Mätningens felmarginal är 2,1 procentenheter för de stora partierna.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03