SDP i topp och Samlingspartiets stöd minskar – Kampen om positionen som största parti hårdnar

Socialdemokraterna har störst väljarstöd medan Samlingspartiet sjunker till under 20 procent. De Gröna tappar ytterligare stöd i Helsingin Sanomats nya partimätning

Socialdemokraterna fortsätter att växa. Redan i HS partimätning i maj hade SDP det största väljarunderstödet.

I HS nya gallup uppger 21,6 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på SDP om det nu ordnades riksdagsval. På andra plats är Samlingspartiet som sjunkit till 19,7 procent. Det innebär att Socialdemokraterna det enda partiet som har ett väljarstöd på över 20 procent.

Centern är trea med 15,8 procent. Deras ställning har varit oförändrar under de senaste månaderna. De Gröna har däremot tappat i väljarstöd och har nu 13,5 procent av stödet, då de fortfarande i augusti i fjol låg på 17 procent.

På femte plats är Vänsterförbundet med 9,2 procent och som sexa kommer Sannfinländarna med 8 procent. Bägge partiernas stöd har stigit en aning sedan HS senaste gallup. Svenska folkpartiet, Kristdemokraterna och Blå framtids stöd är på samma nivå som då senaste gallup gjordes i början av maj. SFP har ett väljarstöd på 4,5 procent.

2414 personer intervjuades för galluppen som gjordes mellan 14 maj och 10 juni.

Felmarginalen i mätningen är cirka 2 procentenheter.

Hur du kan få en låg låneränta

När man tecknar ett lån finns det många lånegivare som tycks ge bra villkor, men som sedan tar ut både dolda räntor och oförutsedda avgifter. Trots att det idag är riktigt vanligt att ta lån så kan det vara svårt att veta vad man ska leta efter och tänka på när man lånar pengar. Därför sammanfattar vi här några av våra bästa tips för att hjälpa dig att hitta rätt i lånedjungeln. 14.6.2018 - 14.03