SDP efterlyser tuffare klimatpolitik

SDP:s ordförande Antti Rinne vill att nästa regering satsar på en tuffare klimatpolitik. SDP:s riksdagsgrupp har sitt sommarmöte i Vasa denna vecka.Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

SDP:s riksdagsgrupp anser att nästa regering måste eftersträva en ambitiös klimatpolitik som banar väg för ett koldioxidneutralt samhälle.

Enligt SDP måste Finland göra mer för att uppnå Parisavtalets målsättningar.

– Finland bör ha ett litet koldioxidfotspår, men ett stort handavtryck på klimatarbetet, säger partiordförande Antti Rinne i ett pressmeddelande.

SDP vill nu tidigarelägga Finlands koldioxidneutrala målsättningar till 2040-talet, vilket är i linje med De grönas krav tidigare i veckan.

– Att bekämpa klimatförändringen berör hela samhället. Därför måste vi också hitta lösningarna tillsammans genom att involvera hela samhället. Klimatåtgärdernas inverkan på hushållen måste också granskas ur ett rättviseperspektiv, säger SDP:s europaparlamentariker Miapetra Kumpula-Natri.

SDP vill trygga jobben i den strukturomvandling som är att vänta. Det här ska ske genom investeringar i ren miljöteknik.

– Utsläppssnål teknik kan bli Finlands trumfkort, men det förutsätter mer satsningar på forskning och produktutveckling, säger riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00