SD röstar på Alliansens kandidat

Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Sverigedemokraterna kommer att rösta på Alliansens kandidat till riksdagens talman i måndagens omröstning. Det innebär att Andreas Norlén med största sannolikhet blir vald.

"Av de två nominerade kandidaterna från S respektive M väljer vi att aktivt rösta för M:s kandidat. Vi menar att Moderaterna är det parti som har bäst förutsättningar att leda en regering i någon konstellation, givet det parlamentariska läget", säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

Han säger att praxis varit att största regeringsparti innehar talmansposten och att man "så långt som möjligt i det här läget" försökt att följa den principen. Norlén kan bara väljas med SD:s stöd. Sverigedemokraterna har med sina 62 mandat vågmästarrollen eftersom blocken har 144 respektive 143 av riksdagens totalt 349 mandat.

Viktigt beslut

"Talmansvalet är för oss inte en arena för markeringar. Det är ett viktigt beslut där vi tar ansvar för effekterna, och det kan inte frikopplas från regeringsfrågan. Vår ambition är att få på plats en regering som förstår och respekterar valresultatet", fortsätter Åkesson.

Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, välkomnar beskedet från SD.

"Vi välkomnar ett brett stöd för Andreas Norlén i riksdagen", säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Även Kristdemokraterna ställer sig positiva, medan Liberalerna anser att det är upp till SD hur de röstar.

– De får rösta som de vill. Hur Sverigedemokraterna röstar kan inte vi styra över, säger Eric Aronsson, pressekreterare på Liberalerna.

"Det var väntat"

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt reagerar dock kraftfullt.

– Jag tycker att det var väntat. Sverigedemokrater och Moderaterna har närmat sig varandra politiskt. Moderaternas migrationspolitik är väldigt lik Sverigedemokraternas, säger han till TT.

– Om det blir en moderat regeringsbildare så kommer den vara helt beroende av Sverigedemokraterna politiskt och det är klart att det är det som Sverigedemokraterna vill.

Även Miljöpartiet är kritiskt och menar att detta innebär svikna löften under valrörelsen från Centern och Liberalerna.

– Nu blir det som vi varande för, att SD får makten över vem som blir talman och därmed indirekt makten över regeringsbildningen, säger språkröret Isabella Lövin till TT.

Ännu finns det chans för C och L att ändra sig för att komma överens om en talman över blockgränsen, framhåller hon.

– Alla som har röstat på Centern och Liberalerna och trott på löftet att man inte ska ge inflytande åt Sverigedemokraterna, det här är ett svek mot dem, säger Lövin.

Socialdemokraterna presenterade under torsdagen sin egen kandidat till talmansposten, Åsa Lindestam. Om inget oväntat inträffar förlorar hon då striden.

Egen kandidat

SD har sedan tidigare nominerat Björn Söder till posten som andre vice talman. Samtidigt har Vänsterpartiet lagt fram sin kandidat, Lotta Johnsson Fornarve.

"Det kan tyvärr inte uteslutas att ledamöter från andra partier väljer att rösta för den motkandidat som V har nominerat. Jag vill därför uppmana vänner av praxis i alla partier att aktivt rösta på Björn Söder", säger Jimmie Åkesson.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tror ändå på Johnsson Fornarves chanser.

– Jag bedömer dem som goda. De borgerliga partierna har sagt att de ska lägga ner när det gäller Björn Söder. Nu är det socialdemokratiska och miljöpartistiska ledamöter som kan se till att vi får en kandidat som inte uttalar sig rasistiskt eller homofobt.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning