SD får blocken i rörelse

Sverigedemokraterna lämnas ute i kylan och det kan få de två politiska blocken att öppna sig för samarbete.

SD fick i söndagens stora partiledardebatt i SVT ta emot hård kritik, inte minst av statsminister Stefan Löfven (S). I kampens hetta kallade han SD till och med för ett nazistiskt parti, vilket han senare medgav att kanske inte riktigt stämmer.

Frågan om hur nästa regering ska byggas blev ett av huvudämnena i debatten. Även i den här frågan spelar SD en viktig roll. Partiet har nämligen nu ett så stort och stabilt stöd att det är osannolikt att något av de två traditionella blocken i svensk politik, den borgerliga Alliansen eller de rödgröna med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer att uppnå en majoritet. Den senaste opinionsmätningen ger SD ett väljarstöd på nästan 20 procent. Regeringsblocket ligger på 37 procent och Alliansen på 41 procent.

Liberalernas ordförande Jan Björklund har rört om i svensk blockpolitik och speciellt i det borgerliga lägret genom att signalera att han kan tänka sig ett borgerligt samarbete med sossarna om situationen efter valet kräver det. De övriga Allianspartierna har inte lika tydligt uttalat att en blocköverskridning kunde vara möjlig. Men de har inte heller uteslutit en sådan (nöd)lösning. Däremot avfärdar alla nu ett samarbete med SD och det bäddar för att också Sverige kan tvingas ta till blocköverskridningar för att få en hållbar regeringslösning efter riksdagsvalet om knappt två år.

Det kan bland annat leda till att Alliansens valprogram inte blir lika heltäckande som tidigare. Då det dessutom i båda blocken finns partier som ligger farligt nära valtröskeln (MP och KD) är det upplagt för stor dramatik i själva valet och efterföljande regeringsförhandlingar. Mycket hinner ännu förändras, men svenskarna kan förbereda sig på att nästa regering inte nödvändigtvis byggs upp enligt tidigare färdiga element. Det kan dessutom ske redan före riksdagsvalet i september 2018 ifall den nuvarande regeringen fälls.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning