Sverigedemokraterna blev trea – men ytterhögern marscherar på i Europa

Sverigedemokraternas Paula Bieler jublade tillsammans med sina partikolleger under söndagskvällen. Bild: Lehtikuva-AFP-TT/Anders Wiklund

Liberala européer gläds åt att Sverigedemokraterna i likhet med högerpopulisterna i Frankrike och Nederländerna inte levde upp till förväntningarna. Men varningens klockor ringer över hela kontinenten. Ytterhögerns andel av rösterna har på tjugo år ökat från 5 till 17 procent.

Sverigedemokraterna blev "bara trea" i det svenska riksdagsvalet. De är exakt lika starka som Sannfinländarna i det finländska riksdagsvalet 2015, varken mer eller mindre. Det är en liten tröst för dem som motsätter sig främlingsfientlighet och flört med nazister.

Efter att Emmanuel Macron på ett övertygande sätt sopade golvet med högerpopulisten Marine Le Pen i det franska presidentvalet, Geert Wilders Frihetsparti i Nederländerna nådde bara 13 procent, Angela Merkel återvaldes till Tysklands förbundskansler och Sannfinländarnas väljarstöd rasade från 17 till 9 procent på två år, var det många liberaler som andades ut. Trumps framgångar hade kanske ändå inte den positiva effekt på högerpopulismens tillväxt i Europa som man hade befarat.

Men, trots att SD i likhet med andra broderpartier i Västeuropa inte levt upp till sina egna förväntningar är högerpopulismens frammarsch ett faktum. Större än vad någon kunde ana sig till för bara några år sedan.

Nyhetsbyrån Bloomberg sammanställde 2017 ytterhögerns framgångar i tjugotvå europeiska länder. Ännu 1997 fick de nöja sig med i snitt 5 procent av rösterna, 2007 hade de dubblerat till 11 procent, 2017 var de uppe i 17 procent. Sverigedemokraternas valresultat (17,6) är helt i linje med trenden i Europa.

Inte slagen

Det finns alltså ingen orsak att invagga sig i tron att ytterhögern är motad i grind.

Italiens nya regering är ett bevis på detta. Väljarna reagerade mot EU:s ovilja att delta i landets problem med flyktinganstormningen över Medelhavet och röstade på främlingsfientliga Lega och populistpartiet Femstjärnerörelsen, som nu efter månader av kaos leder regeringen.

Bloombergs interaktiva grafik över högerpopulisternas frammarsch målar upp en bild som inte ger anledning till liberala glädjetjut. I Österrike segrade det konservativa Folkpartiet och främlingsfientliga Frihetspartiet, som för första gången fick ta plats i regeringen. Partiet fick 26 procent i Nationalrådsvalet 2017. På vissa orter har ytterhögern stöd av mer än en tredjedel av väljarna.

I grannlandet Schweiz växer högerpopulisternas popularitet till över 35 procent ju längre österut vi kommer.

Ytterhögerns järngrepp i de forna östblocksländerna Polen och Ungern är odiskutabelt. I många delar får populistpartierna närmare 70 procent av rösterna.

En årsgammal tysk studie visar att dagens nationalistiska högerpartier är starka i samma områden där Hitlers nazistparti hade framgångar på 1930-talet. Forskaren Davide Cantoni säger att efterfrågan på ett extremt högerparti kan leva kvar på en ort i generationer. Det behövs bara att efterfrågan och utbud möts.

Isolera eller ta med

Den avgörande frågan i Sverige just nu är om de etablerade partierna ska fortsätta att ignorera Jimmie Åkessons SD eller låta partiet ta på sig regeringsansvar.

Aftonbladets Wolfgang Hansson resonerar kring detta efter att valresultatet står klart. Han ser risker i bägge alternativen: "Folk röstar förmodligen på dem (högerpopulisterna) för att de har sett att etablerade partier i andra europeiska länder (Norge, Finland, Italien och Österrike) gått från att vägra samarbete med pariapartierna till att släppa in dem i regeringen för att själva komma åt makten", skriver Hansson och fortsätter: "Sannolikt kommer det att ta tid innan svenska politiker på allvar tagit in att även Sverige nu är en del av den högerpopulistiska vågen. Att det blir svårt eller omöjligt att ignorera extremisterna.

Vi har ännu mer än efter förra valet blivit ett land som alla andra."

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning