Scouter vräks från mötesstuga i Esbo

Scoutkåren Stormfågelns hus vid Nokkala hamn hotas av rivning. Bild: Niklas Tallqvist

Efter 20 år som hyresgäst i en stuga vid Nokkala hamn i Esbo fick sjöscoutkåren Stormfågeln beskedet om att stugan, som fungerar som möteslokal och förråd, ska rivas. – I slutet av juli måste vi flytta och det är trist eftersom läget för vår verksamhet har varit perfekt, säger kårchef Maja Löfgren.

Sjöscoutkåren Stormfågeln i Esbo fick nyligen ett brev av Esbo stad om att stugan Nocken som kåren hyr av staden vid Nokkala udd i Notviken ska rivas. Senast den sista juli ska stugan vara tömd. Stugan fungerar som möteslokal och förråd för scoutkåren. På tomten finns också en byggnad där kåren är underhyresgäst hos en båtklubb. Båtklubbens hus hotas inte av rivning. Nockens yta är 40 kvadratmeter och scoutkåren har också genom åren utfört renoveringar av stugan.

– I snart 20 år har vi hyrt stugan av staden för en rimlig hyra, men nu är beskedet att vi måste flytta ut den sista juli. Det här är givetvis trist eftersom läget för verksamheten har varit perfekt med havet nära och vi har känt oss hemma i Nocken, säger Maja Löfgren som är Stormfågelns kårchef.

I början året kontaktade kåren staden eftersom skador på husets sockel upptäcktes.

– Stadens underleverantör rev upp en vägg och på ett ställe vid skorstenen för att undersöka skadorna, men efter det var det tyst. Vi fick inget besked om vad som hade hittats, om eventuella reparationer eller något annat innan brevet som säger upp vårt hyreskontrakt kom. Det har varit en ganska tyst och ensidig process från stadens sida. Det är förvånande.

Maja Löfgren tycker att det är underligt att staden inte vill fortsätta att hyra ut stugan eftersom inget nybygge eller annan verksamhet har planerats på tomten. Staden har erbjudit ersättande utrymmen för Stormfågeln, men var och med hurdan tidtabell är oklart.

– Vi behöver snabbt ändamålsenliga utrymmen för möten och förvaringsutrymmen. Vi har 140 medlemmar i kåren och vi är en aktiv scoutkår med en livlig verksamhet, säger Löfgren.

Enligt verkställande direktör Maija Lehtinen på Affärsverket Esbo lokaler är stugan i så dåligt skick att den måste rivas.

– Vi har inte planerat att sälja huset eftersom det är i så dåligt skick och vi har inga planer på att sälja tomten. Det finns inte heller något nybygge inplanerat på tomten, skriver Lehtinen i ett e-postmeddelande till HBL.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46