Scouter på storläger i Jakobstad

Mitt i sommaren samlas omkring 400 scouter i Jakobstad. I månadsskiftet juli–augusti är det dags för Fullt ÖS för 17, det vill säga ett storläger för svenskspråkiga scouter i Österbotten.

Förutom scouter kommer också omkring 40 icke-scouter i form av familj och vänner att vistas på lägret och få prova på scouting. I enlighet med scoutseder kommer lägret att ordnas helt och hållet av frivilliga.

– Vi har inget speciellt tema på lägret, det kommer helt enkelt att vara ett storläger där vi satsar på bevarande av scoutseder, gemenskap och samarbete, säger Malin Henriksson, lägerchef för Fullt ÖS för 17.

Under lägret ordnas traditionellt scoutprogram i form av patrullrådd, vandring, och pyssel. Patrullrådd är en klassisk äventyrsorientering där scoutpatrullerna utför olika uppgifter vid kontroller. På lägret ordnas också en vattendag då scouterna bland annat får segla med optimistjolle.

– Att Finland fyller hundra år ska vi uppmärksamma på lägret, säger Henriksson.

Scoutrörelsen kom till Finland redan 1910 och firade alltså hundra år 2010. Finlands scoutförbund grundades 1917 och utgjorde grunden för framtida scoutföreningar i landet.

Det stora scoutlägret Fullt ÖS för 17 har planerats länge. Lägerstaben sattes ihop förra hösten och planeringen påbörjades redan i fjol våras. I det stora hela väntas lägret bli ett traditionellt scoutläger med deltagare från hela Österbotten och även Tammerfors. Lägerchef Malin Henriksson ser fram emot att lägret knyts samman och att det som planerats fungerar i verkligheten.

– Mest ser jag fram emot folket. Jag vet att det blir roligt. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00