Scouter behövde hjälp på iskallt norskt fjäll

På bilden den populära turistdestinationen Trolltunga, som ligger i västra Norge. Bodø, där de kalla scouterna räddades, ligger i norr. Bild: Lehtikuva/AFP/Tore Meek

Omkring 40 scouter fick i flera räddningsinsatser under måndagskvällen och natten hämtas med helikopter i samband med aktiviteter vid ett stort scoutläger i Bodø i norra Norge.

– Det har i stort gått bra. Vi har några lättare skador och några nedkylda scouter, säger räddningsledaren Frode Iversen.

Totalt är omkring 9 000 scouter från 30 länder samlade på lägret. Omkring 2 000 var ute på fjället natten till tisdagen.

Scouter brukar inte vara dåligt förberedda, säger Iversen.

– Samtidigt är det möjligt att det nordnorska sommarvädret inte är riktigt som de väntat sig, säger han, och tillägger att det är "närapå vinterkänsla".

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning