Scorsese sågar filmer om superhjältar

Martin Scorsese tycker inte att filmer i superhjältegenren är film på riktigt. Bild: Evan Agostini/AP-TT

Oscarmeriterade regissören Martin Scorsese tycker inte att superhjältefilmer är film på riktigt, och jämför dem med nöjesparker. Uttalandet väcker kritik i Hollywood.

– Jag ser dem inte. Jag har försökt, men det där är inte riktig film, säger Martin Scorsese apropå filmer om superhjältar, i en intervju med Empire magazine.

– De är inte filmer om människor som försöker förmedla emotionella och psykologiska erfarenheter till andra, säger han, och jämför samtidigt superhjältefilmerna med "nöjesparker".

Uttalandet från regissören bakom hyllade filmer som Taxi Driver, Casino och The Departed väcker kritik, inte minst bland filmmakarna bakom några av Marvels produktioner.

"Martin Scorsese är en av mina favoritregissörer som fortfarande är vid liv. Jag blev upprörd när folk hackade på The last temptation of Christ utan att ha sett den. Jag blir ledsen när han nu dömer mina filmer på samma sätt", skriver James Gunn, regissör till Guardians of the galaxy, på Twitter.

C Robert Cargill, manusförfattaren till Doctor strange, tar också till Twitter för att vädra sina åsikter om Scorseses uttalanden.

"Den som tror att Marvel bara gör åkattraktioner för nöjesparker är orättvis och cynisk. Det är en vanföreställning att tro att all film måste vara utmanande," skriver Cargill.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning