Schyfferts enda supportkomiker är finlandssvensk

Finlandssvenska Josefin Sonck är nominerad till årets nykomling på Svenska standupgalan, som ordnas den 19 januari. Bild: Ulrika Campbell

Finlandssvenska Josefin Sonck kommer att värma upp på den svenska komikerjätten Henrik Schyfferts tio Finlandsföreställningar i februari. Hon hoppas att det snart blir hennes tur att turnera omkring med en egen soloshow.

Komikern Henrik Schyfferts soloföreställning heter Var inte rädda och handlar om Schyfferts egna brister och rädslor i ett samhälle där oron tilltar. Den hade premiär i februari 2017 och har spelat för fulla salonger hela året. I år återvänder han till utsålda orter och uppträder både i Norge och i Finland. Schyffert har hittills spelat utan support, men under Finlandsturnén kommer Vasabördiga Josefin Sonck att värma upp showen.

– Det känns jätteroligt och stort att en så välkänd komiker vill ta mig med, men också nervöst, säger Sonck.

Som supportkomiker uppträder hon i kanske tio minuter innan Schyfferts en och en halv timme långa show kör i gång.

Skådespelare i grunden

Sonck flyttade till Sverige efter gymnasiet och har nu bott där i tio år. Under de första åren gick hon olika dramautbildningar, men sedan fyra år tillbaka har ståuppkomiken varit hennes fokus och passion.

– Min grund är i teatern och skådespeleriet, som jag har hållit på med hela livet. Jag hade aldrig haft tanken att jag kunde bli ståuppartist, men för drygt fyra år sedan fick jag för mig att jag ville utmana mig själv.

Hon gick en helgkurs, men tyckte inte att det räckte. För att veta vad ståuppkomik går ut på måste man testa att uppträda på en riktig scen, tyckte Sonck.

– Någonting kändes rätt och kul. Jag kunde kombinera skrivarintresset med att stå på scen. Jämfört med teater är man inte lika beroende av en ensemble eller att få ett jobb någonstans. Som ståuppkomiker kan du jobba dig framåt på egen hand, även om det är hårt, säger hon.

Efter att fröet hade såtts, har Sonck satsat stenhårt på ståuppkomik och en del skådespelaruppdrag vid sidan om. På bara några år har hon skapat sig ett namn inom den svenska komikerbranschen och har uppträtt på de flesta scener runtom i Sverige, regelbundet på de största klubbarna såsom Norra Brunn och RAW.

Det finlandssvenska ursprunget, mångsidighet, tragikomedi, energi på scenen och hårt arbete ligger bakom ståuppkomikern Josefin Soncks framgång. Bild: Ulrika Campbell

Vill möta andra mumintroll

Det kommer att bli Soncks första möte med den finlandssvenska publiken, bortsett från någon enstaka gång på Åland.

– Som finlandssvensk komiker i Sverige står man ut och blir mumintrollet. I Finland är jag ju som vem som helst, men det ska bli roligt att se hur det är att stå framför en publik av mumintroll, säger hon med ett skratt.

Hon trivs i Sverige, men skulle gärna jobba också i sitt hemland. Hon ser finlandssvenskarna som en stor potentiell publik.

– Det finns inte så många finlandssvenska komiker. Jag vill absolut etablera mig där också och därför känns Schyfferts turné som en jättebra chans. Folk får kanske reda på att jag finns, säger Sonck.

Mumin till trots ser hon sitt ursprung som ett värdefullt privilegium.

– Det är absolut en fördel att vara finlandssvensk. Det gäller att hitta sin scenpersona så att publiken förstår vem man är. Det är bra att ha något tydligt som sticker ut.

Men det krävs också hårt jobb för att slå igenom som ståuppkomiker. Under de senaste 1,5 åren har Sonck försörjt sig endast genom komiken, lite teater och manusskrivande. Det verkar ha lönat sig, för Sonck blev nyss nominerad till årets nykomling på Svenska standupgalan.

– Jag har jobbat hårt, gigat mycket, skrivit och satsat 110 procent. Då blir man ju bättre hela tiden.

Hon tror att mångsidighet är en av hennes största styrkor.

– Jag jobbar med många olika stilar. Det är tydligt att vissa komiker har en grej som de satsar på. Jag försöker blanda politik, trams, berättelser ur det egna livet med resonemang och iakttagelser. Dessutom har jag har mycket energi på scen, säger Sonck.

Drömmer om egen show

Trots att komikerkarriären smög sig på oavsiktligen, har Sonck haft ett sinne för humor sedan barndomens spexande.

– Vi är en familj som skämtar mycket med varandra och jag har länge haft en förkärlek för det lite tragikomiska. Även om man gör något allvarligt ska det finnas lite humor som glimtar till, det är lite av mitt signum.

Soncks humor känns varken ytlig, uttjatad eller tillgjord.

– Jag tycker om när det finns en allvarlig klangbotten också i det roliga. Och tvärtom, när humorn har flera lager.

Hennes framtidsdröm är att kunna kombinera skådespelaryrket med ståuppkomiken i ännu högre grad.

– Jag jobbar redan mycket med olika karaktärer när jag kör ståupp. Och såklart skulle jag vilja turnera runt med en helt egen show.

För tillfället jobbar hon och en svensk kollega med en gemensam show full av sketcher. Ett annat spännande uppdrag är det finlandssvenska pjäsutvecklingsprojektet Reko, som går ut på att stärka teaterfältet och producera ny dramatik.

– Under året som gått har jag skrivit på en pjäs för Åbo Svenska Teater. Det klarnar senare i år om de kommer att sätta upp den eller inte.

Det är hennes debut som pjäsförfattare, men i Sverige har hon skrivit diverse manus för radio och tv.

Sonck drar sig för att nämna några förebilder eftersom hon sällan avgudar någon, utan plockar hellre små inspirationsbitar från ett brett spektrum. Hon räknar ändå upp Sarah Silverman, Paul F Tomkins, Robin Williams och Amy Shumer.

– Jag kan gilla någonting hos en viss komiker jättemycket, det handlar mest om detaljer. På dem som är erfarna, exempelvis Schyffert, tittar jag med ett arbetsöga. Hur jobbar de och varför har de lyckats? Man lär sig väldigt mycket av dem som har hållit på länge, säger Sonck.

Finlandssvenska Josefin Sonck har spelat på de flesta ståuppscener i Sverige. Bild: Privat

Ståuppkomiker och skådespelare

Född 1988 i Vasa, uppvuxen i Vasa och på Åland

Bosatt i Sverige sedan gymnasiet

Aktuell som Henrik Schyfferts supportkomiker

Finlandsturné den 6–11 februari: föreställningar i Mariehamn, Ekenäs, Helsingfors, Vasa och Jakobstad

Nominerad till "årets nykomling" på Svenska standupgalan den 19 januari i Göteborg

SVT:s ”Släng dig i brunnen” där Sonck medverkar är nominerad till "årets media".

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning