Schweiz får se upp i kvartsfinalen – Heiskanen redo att ta större offensiv roll i VM

Miro Heiskanen stortrivs med att få visa upp sitt kunnande i VM-rinken.Bild: Martti Kainulainen

Miro Heiskanen har en stigande formkurva i VM. Nu siktar det 18-åriga superlöftet på att ta följande steg och säger att han ska bidra mer offensivt då slutspelsmatcherna inleds i VM.

För Miro Heiskanen har säsongen varit minst sagt händelserik. Han inledde träningen med HIFK men drog på sig en huvudskada under försäsongen som höll honom ur spel flera veckor.

Det satte stopp för hans medverkan på Dallas Stars träningsläger inför NHL-säsongen vilket ledde till att det 18-åriga superlöftet tillbringade säsongen i ligan och i IFK.

Heiskanen tog direkt en stor roll i rödtröjornas bakre led och underhöll publiken kväll efter kväll, fick stort ansvar av tränaren Ari-Pekka Selin och tackade för förtroendet genom att vara den stora ledaren i de bakre leden i IFK hela säsongen.

Då han stannade i Finland betydde det samtidigt att Heiskanen var aktuell både för A-landslaget och för U20-landslaget. Han inledde sin karriär i lejonen i Karjala Tournament i höst, han spelade JVM i unglejonen vid årsskiftet och han var en del av det finländska OS-laget i Pyeongchang i februari.

Som avslutning på ligasäsongen och sin tid i IFK vann Heiskanen medalj efter seger över TPS i bronsmatchen. Efter det röstades han fram till ligans bästa back och det var ingen större överraskning att Lauri Marjamäki kontaktade supertalangen inför VM.

Heiskanen missade den avslutande träningsturneringen på grund av sjukdom men var igen i spelskick då VM körde i gång i Herning för snart två veckor sedan.

Och efter en något trevande start där Heiskanen sökte sin plats och sin naturliga roll i laget hart formkurvan pekat uppåt och Heiskanen har visat upp de sidor som gör honom till Finlands största backlöfte.

– Jag tycker jag lyckats rätt bra här i VM i mitt spel. Jag har kunnat ge stöd i anfallen och hjälpa till framåt men jag känner att jag fortfarande kan bli bättre framåt, säger Heiskanen.

I matcherna mot de svagare lagen i gruppen hade Heiskanen inga som helst problem att hänga med i det internationella tempot och också mot Kanada och USA visade 18-åringen att han är redo att ta steget över till NHL inför nästa säsong.

– Tempot har varit högt i matcherna mot de nordamerikanska lagen. Då man får pucken i egen zon har man inte mycket tid på sig utan de sätter genast press på dig. Men det har känts bra att spela i de matcherna, säger Heiskanen.

– Det är bra att få mäta sig med de här spelarna som är lite skickligare, lite snabbare och lite bättre på allt i sitt spel än vad man är van vid. Det gäller att vara vaken hela tiden.

Det är svårt att hela tiden minnas att det är en juniorspelare man talar med och talar om då man lyssnar på Heiskanen eller ser honom spela. På isen är han säker, spelar modigt och har en fantastisk förmåga att hitta extra tiondelar som löser upp situationer som ser svåra ut. Och han verkar gilla spela under stor press. Då motståndet blir tuffare och insatserna ökar brukar Heiskanen höja sin nivå.

I VM har han egentligen bara en gång sett ut som en junior på isen och det var i matchen mot Kanada så superstjärnan Connor McDavid blåste förbi honom i högt tempo.

– Han har varit den mest imponerande spelaren här och den svåraste att möta. Han kan spela i ett så otroligt högt tempo och dessutom ge fantastiska passningar i full fart, säger Heiskanen.

IFK-backen har som sagt bättrat på sitt spel i turneringen och efter den ledande backen, NHL-spelaren Markus Nutivaara, är han på delad andra plats i den interna poängligan bland backar med sina 0+2 poäng.

Men Heiskanen nöjer sig inte med att ha en stigande trend eller att ha spelar bra i VM. Han vet att han fortfarande kan höja sig och prestera bättre.

– Jag ska bli bättre framåt och kanske stödja offensiven mera än jag hittills gjort i VM.

– Jag kan säkert stiga mer med pucken än hittills. Men här finns både mindre tid och utrymme än jag är van vid i ligan. Man måste välja lägena noggrannare än vanligt och därför har det kanske blivit lite mindre offensivt spel här än i klubblaget.

Kanske Heiskanen visar upp sin mjuka och effektiva skridskoåkning i kvartsfinalen mot Schweiz. Ligapubliken är ju van att se honom få pucken i egen zon, ta några djupa skär med skridskorna, runda den första anfallaren som forecheckar för att sedan glida in i anfallszonen med pucken på klubbladet och blicken höjd. I det läget gäller det för motståndarna att vara på alerten; det kan komma ett snärtigt handledsskott, en precis passning eller så kan han vänta in ett bättre läge tack vare sin starka skridskoåkning.

Själv känner Heiskanen inte till så mycket om torsdagens motståndare. Men han ska hinna lära sig en del innan pucken släpps i isen på kvällen.

– Jag känner till att de har ett bra lag här i VM och vet att vi måste spela turneringens bästa match för att slå dem, säger han.

Då man talar om Schweiz i hockeysammanhang brukar man ofta avfärda laget med en axelryckning och konstatera att det bara handlar om Schweiz och att det är ett lag man inte behöver ta på så stort allvar. Men årets VM-lag är mycket starkt med bland annat sju NHL-spelare varav några riktiga storstjärnor i sina respektive lag.

Roman Josi, Nino Niederreiter, Kevin Fiala och Timo Meier är spelare lejonen får se upp med. Kvartetten har stora roller i sina respektive NHL-lag och speciellt Josi är en storstjärna i sitt klubblag Nashville Predators.

– Vi ska förbereda oss på samma sätt som inför matcherna mot USA och Kanada, slår Heiskanen fast.

Det bådar gott för lejonen. Inför gruppspelsmatcherna mot nordamerikanerna hade lejonen förlorat mot Danmark och Tyskland. Resultatet av förberedelserna blev två klara segrar – 5–1 mot Kanada och 6–2 mot USA.

Analys

Slutspel i VM

Kvartsfinaler:

Kl. 17.15 Köpenhamn: Ryssland–Kanada

Kvartsfinalernas verkliga godbit är matchen mellan Ryssland och Kanada där det varken saknas laddning, känslor eller hockeykunnande. Kanadensarna har inte visat upp sitt bästa kunnande hittills i VM men laget brukar ha en förmåga att höja sin nivå då insatserna stiger. Och matchen mot ryssland får säkert de kanadensiska stjärnorna att tända till lite extra. Ryssland har inte heller haft en problemfri turnering och laget vill gärna följa upp triumfen i OS med att nå framgång också i VM.

Tips: Ryssland till semifinal efter en rysarmatch.

Kl. 17. 15 Herning: USA–Tjeckien

USA imponerade stort i Herning och spelade ut sina motståndare kväll efter kväll med ett spel i högt tempo och mycket kreativitet. Patrick Kane är lagets största stjärna och spelets hjärta och han får bra stöd av bland annat Cam Atkinson och Charlie McAvoy. Det saknas definitivt inte stjärnspelare i det tjeckiska laget där David Krejci och David Pastrnak underhåller publiken med sitt läckra lirande.

Tips: USA till semifinal efter en rätt jämn tillställning.

Kl. 21.15 Köpenhamn: Sverige–Lettland

Sverige har seglat upp som något av VM:s största guldfavoriter efter en mycket imponerande resa genom gruppspelet i Köpenhamn. Lagets superkedja med Rickard Rakell, Mika Zibanejad och Mattias Janmark har varit fantastiska och då också målvaktsspelet och defensiven varit på hög nivå finns det inga egentliga svagheter i Tre Kronors spel. Det ska ske ett under om Lettland ska klara av att rubba det stjärnspäckade svenska laget i kvartsfinalen.

Tips: Sverige till semifinal efter en klar seger.

Kl. 21.15 Herning: Finland–Schweiz

Efter klara segrar över Kanada och USA och förluster mot Danmark och Tyskland är det svårt att veta var exakt lejonen står inför kvartsfinalen mot Schweiz. I sina bästa stunder spelar lejonen en bländande offensiv gladhockey där Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen bjuder på stor show medan laget i sina sämre stunder ser segt, ineffektivt och något oinspirerat ut. Schweiz har några spelare som på egen hand kan avgöra matcher om man ger dem chansen. Därför gäller det för de finländska spelarna att vara vakna direkt från start.

Tips: Finland till semifinal efter en klar seger.

Semifinalerna spelas enligt följande:

Finland/Schweiz–Ryssland/Kanada

Sverige/Lettland–USA/Tjeckien

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33