Schmeichel efter uttåget: "Tom på ord"

Danmarks VM tog slut efter strafförlust mot Kroatien i åttondelsfinalen.Bild: TT/AP/Darko Bandic

Ledning efter en minut. Då föll Danmark ändå mot Kroatien i VM-åttondelen – efter ett nervigt straffavgörande.– Jag är lite tom på ord just nu, säger den danske målvakten Kasper Schmeichel efter VM-uttåget.

Danmark gjorde något man inte lyckades med senast de spelade VM i Sydafrika 2010. De tog sig vidare från gruppspelet efter en seger och två oavgjorda matcher och slutade tvåa i gruppen bakom Frankrike.

Då väntade Kroatien i åttondelsfinal, som tog sig dit genom att vinna sin grupp före Argentina.

Där tog det roliga slut för Danmark. Kroatien var starkast när matchen gick till straffar.

– Jag är lite tom på ord just nu. Vi gjorde en stark insats och höll inte tillbaka på något, säger Kasper Schmeichel, som höll på att bli stor matchhjälte för Danmark.

Snabb kvittering

Det såg ju så lovande ut för danskarna. De fick en flygande start och redan i matchens första minut satte Mathias Jørgensen efter 1–0 till Danmark. Ett långt inkast nådde fram till en ren Jørgensen på bortre stolpen och tråcklade in ledningen.

Problemet?

Ledningen höll inte längre än tre minuter.

Henrik Dalsgaard skulle rensa iväg bollen men vådasköt sin landsman Andreas Christensen i stället. Bollen studsade turligt fram till Mario Mandzukic som höll sig kylig och dunkade distinkt in bollen förbi Kasper Schmeichel.

Att kalla det en smått kaotisk start var ingen överdrift.

Men sedan bedarrade frenesin en aning trots en hel del målchanser åt båda håll. Men fler mål bjöds det inte på under full tid.

Modric revansch

Precis som söndagens första åttondelsfinal mellan Ryssland och Spanien så gick också den här till förlängning. Och där höll kroaterna på att avgöra. Målskytt Jørgensen rev ner en fri Ante Rebic, som hade rundat Schmeichel, och det dömdes straff. Luka Modric gick upp för att ta den, men bommade. Schmeichel gick rätt och räddade straffen och tog matchen till...straffläggning.

Men där var kroaterna det kyligare laget, Modric fick bland annat revansch och satte sin straff. Tungt för Schmeichel, vars två straffräddningar var förgäves.

Ivan Rakitic avgjorde efter tre danska straffmissar. VM är nu över för dansk del, medan kroaterna möter värdlandet Ryssland i kvartsfinal.

– Vi var det klart bästa laget i den här matchen, men vi är likväl utslaget. Sådan är fotbollen, säger Schmeichel.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33