Schjerfbeck utomlands?

Från sekelskiftet framåt bodde Helene Schjerfbeck först med sin mor i Hyvinge och sedan ensam i Ekenäs, där hon hade ett hus för sig och inga språksvårigheter.

I Pontus Kyanders i övrigt sakliga debattartikel (HBL 6.11) finns ett sakfel. Han skriver med anledning av det han kallar Helene Schjerfbecks sociala och konstnärliga isolering i hemlandet: "Liksom de finlandssvenska kollegerna Ellen Thesleff och Elin Danielson-Gambogi valde hon att leva utanför Finland ..." Detta stämmer inte, från sekelskiftet framåt bodde hon först med sin mor i Hyvinge och sedan ensam i Ekenäs, där hon hade ett hus för sig och inga språksvårigheter.

Att hon sina två sista år bodde och sedan avled i Sverige berodde helt enkelt på att hennes konsthandlare Gösta Stenman helt riktigt ansåg att Ekenäs låg för nära Hangö-fronten. Han flyttade henne först till Lovisa och sedan till Luontola, men efter de stora ryska flygräderna 1944 förde han henne till Saltsjöbaden, där hon fick den vård hon behövde.

Min mor och jag besökte henne förresten vintern 1942 i Luontola och då var det inte tal om någon utomlandsvistelse vad jag kommer ihåg. Var i Europa var det för övrigt fredligt och rofyllt den tiden?

Carl Appelberg filosofie magister, Helsingfors

Plast- och luktfria målfärger av förnyelsebara naturoljor

För fempersonersfamiljen i Malax var valet av Uulas färger enkelt. Inhemska, naturenliga, luktfria, utsläppsfria samt utmärkt service och personal är det som ligger överst. Att färgerna är enkla att stryka på och färgvärlden varm, vacker och harmonisk bidrar till helheten. 4.12.2018 - 09.08