Schjerfbeck utomlands?

Från sekelskiftet framåt bodde Helene Schjerfbeck först med sin mor i Hyvinge och sedan ensam i Ekenäs, där hon hade ett hus för sig och inga språksvårigheter.

I Pontus Kyanders i övrigt sakliga debattartikel (HBL 6.11) finns ett sakfel. Han skriver med anledning av det han kallar Helene Schjerfbecks sociala och konstnärliga isolering i hemlandet: "Liksom de finlandssvenska kollegerna Ellen Thesleff och Elin Danielson-Gambogi valde hon att leva utanför Finland ..." Detta stämmer inte, från sekelskiftet framåt bodde hon först med sin mor i Hyvinge och sedan ensam i Ekenäs, där hon hade ett hus för sig och inga språksvårigheter.

Att hon sina två sista år bodde och sedan avled i Sverige berodde helt enkelt på att hennes konsthandlare Gösta Stenman helt riktigt ansåg att Ekenäs låg för nära Hangö-fronten. Han flyttade henne först till Lovisa och sedan till Luontola, men efter de stora ryska flygräderna 1944 förde han henne till Saltsjöbaden, där hon fick den vård hon behövde.

Min mor och jag besökte henne förresten vintern 1942 i Luontola och då var det inte tal om någon utomlandsvistelse vad jag kommer ihåg. Var i Europa var det för övrigt fredligt och rofyllt den tiden?

Carl Appelberg filosofie magister, Helsingfors

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54