Scenkonstpedagoger får jobb "nästan var som helst"

Kristian Nordblad, Ella Väisänen, Tobias Klemets och Anna Weidinger förbereder sig för att repetera Anna Weidingers "The art of arguments". Bild: Jonas Brunnström

Sedan hösten 2017 huserar Yrkeshögskolan Novias scenkonstutbildning i Jakobstad. Det har gett möjlighet till nya former av samarbeten och en ny titel för de som utexamineras: scenkonstpedagog.

De som går fjärde året på Novias scenkonstutbildning jobbar just nu med sina slutarbeten. De är den sista årskullen som studerat i Vasa, och de slutför även sina studier där – förutom nu, när de befinner sig några veckor i Campus Allegro i Jakobstad.

Utbildningen har haft paus i antagningen, och just nu studerar bara två klasser scenkonst på Yrkeshögskolan Novia. Fyrorna slutför sin utbildning i Vasa och ettorna inledde sina studier i Jakobstad i höstas.

Utbildningen innehåller bland annat kurser i skådespel, pedagogik, akrobatik, dans, röst, företagsamhet, regi och fysisk teater, flera produktioner och en hel termins praktik.

Från utbildningen utexamineras man som scenkonstpedagog med allmän lärarkompetens och kan jobba med många olika uppgifter inom teaterfältet samt inom utbildning och det sociala området.

Utbildningen ger behörighet att söka in direkt till magisterprogrammen för skådespel, regi och teaterpedagogik vid Teaterhögskolan i Helsingfors och även till utbildningar utomlands.

Nästa antagning sker våren 2019.

Novias scenkonstutbildning är omtyckt.

– Det allra bästa med den här utbildningen är gemenskapen, säger Ella Väisänen från Uleåborg. …

– Man får en nära kontakt med sina klasskamrater och lär sig mycket om sig själv, säger Tobias Klemets från Korsholm.

Men det är inte enbart gemenskapen utan även bredden på utbildningen som gör den bra, säger de studerande.

– Vi kan jobba nästan var som helst, säger Ella Väisänen.

Scenkonstpedagoger kan jobba som skådespelare eller publikarbetare på teatrar, men hittas också som regissörer eller inom olika former av undervisning. Många tidigare studerande har också startat egna fria teatergrupper med pedagogiskt syfte – ett exempel är Unga Scenkompaniet.

– En del jobbar på tv och radio, andra inom grundläggande konstutbildning eller som drama- och teaterpedagoger i olika projekt. Många som börjat studera här har först varit helt övertygade om att det är skådespelare de ska bli, men inser att de trivs väldigt bra som till exempel teaterlärare, säger Gabriele Alisch, profileringsansvarig.

Hon är glad över flytten till Jakobstad.

– Här har vi så många möjligheter att samarbeta med de andra kulturutbildningarna, vi kan ha med musikerna i våra produktioner och de som studerar inom det visuella området kan hjälpa till med till exempel scenografi och kostym.

Gabrielle Alisch är profileringsansvarig för scenkonstutbildningen på Yrkeshögskolan Novia. I förgrunden Ella Väisänen. Bild: Jonas Brunnström

Flytten innebar också ett annat lyft för utbildningen: numera är pedagogiken helt inbakad i studierna tack vare samarbete med Åbo Akademi. Det har den varit länge för de som studerat till musikpedagoger på Novia, medan scenkonststuderandena bara haft ämnespedagogiken inbakad och därför behövt läsa den grundläggande pedagogiken skilt vid ÅA. Nu hör pedagogiken till utbildningen på samma sätt som för musikpedagogerna och ger de studerande allmän lärarkompetens.

Scenkonstutbildningen har också en lång tradition av att locka till sig studerande från många olika håll. Enspråkigt finska har börjat på utbildningen för att sedan prata flytande svenska när de utexaminerats, och många söker sig dit från södra Finland, från Sverige och även längre bort ifrån.

Kristian Nordblad från Ingå hörde om utbildningen under sitt år på teaterlinjen på Västra Nylands folkhögskola (VNF) i Karis.

– Jag ville ta reda på om teater alls var min grej. Jag hade först bara tänkt vara där i ett halvår innan jag skulle rycka in i militären i januari, men hade så roligt att jag ringde till brigaden och sa att jag rycker in först på sommaren. Studerande från Novia kom till VNF och berättade om den här utbildningen, och här är jag nu.

– Teaterlinjen på VNF är en bra grund. Att gå där är ingen dålig idé om man är intresserad av vår utbildning och till exempel blir utexaminerad från andra stadiet i år när vi inte har antagning, säger Gabriele Alisch.

Anna Weidinger kommer från Tyskland och var först utbytesstuderande på Novia i fyra månader 2015. Hon trivdes så bra att hon flyttade till Finland, och deltar nu i ett av examensarbetena i samma grupp som hon var utbytesstuderande i.

– Det som lockade mig var att de har så många praktiska lektioner här utöver pedagogiken. De lär sig mask, akrobatik, clown ... jag är en fysisk person och tycker om den biten. Och så är förstås människorna här fantastiska, säger hon.

En del av fyrorna har planer på att studera vidare på magisternivå, men ingen av dem är orolig för att inte hitta jobb efter avklarade studier.

– Jag måste förstås bygga upp ett helt nytt kontaktnät eftersom jag flyttade från Tyskland till Finland, men jag har redan en del jobb som bland annat danslärare, säger Anna Weidinger.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning