Scenkonstnärer arrangerade "olagligt" evenemang i Helsingfors

Tobias Zilliacus uppträdde med Johanna Juhola och Iiro Ollila. Bild: Pirje Mykkänen/Pressbild

Scenkonstkollektivet Kuusiplus arrangerade ytterligare en "olaglig" föreställning. Denna gång i Balders sal i centrala Helsingfors för en publik som överskred de tillåtna tio – med en person.

Det råder nästan skolavslutningsstämning i Balders sal. Kragskjortor, sommarklänningar och högklackat. Juniljuset som letar sig in på den slitna parketten. Det är svårt att föreställa sig att denna tillställning är olaglig.

Det kan den ändå tolkas som eftersom föreställningen spelas för en publik på elva personer och södra Finlands regionförvaltningsverk bara tillåter tio personer vid inomhusevenemang.

Scenkonstkollektivet Kuusiplus arrangerade en föreställning i Balders sal i centrala Helsingfors för en publik på elva personer. Bild: Pirje Mykkänen/Pressbild

Gruppen Kuusiplus, som består av frilansare från scenkonstfältet, har emellertid i förväg kontaktat polisen för att utröna om evenemanget faktiskt är olagligt med hänvisning till bland annat yttrandefriheten och näringsfriheten. Polisen meddelade att man inte upplever evenemanget som uppenbart olagligt och därmed inte tänker förbjuda det i förväg.

– Det visar hur krångligt och svårttolkat det hela är och hur myndigheterna saknar ambitioner att formulera klara och tydliga regler, säger skådespelaren Tobias Zilliacus som hör till Kuusiplus medlemmar.

"För snällt"

Det är scenkonstgruppens fjärde olagliga föreställning. Genom aktionerna har man velat lyfta fram det man anser är en orättvis behandling av scenkonstfältet som drabbat frilansarna särskilt hårt.

Under evenemanget som gick under namnet Den elfte åskådaren alltså Schrödingers matiné uppträdde Tobias Zilliacus vitsminkad som en mimartist med Mikael Wiehes sång Titanic. Musikern Iiro Ollila hade i sin tur tonsatt regionförvaltningsverkets beslut som sedan han framförde känsligt vid gitarren. Docent Pauli Rautiainen höll en föreläsning om hur evenemanget kan tolkas som både "icke-lagligt" och "icke-olagligt", och vägledde publiken genom en snårskog av paragrafer, ofta med hänvisningar till scener ur Kafkas verk.

Även om restriktionerna gällande publikstorlek nu slopas som en följd av att Helsingfors går in i den så kallade accelerationsfasen, är Tobias Zilliacus orolig.

– Det har sagts att människor i publiken ska kunna hålla tillräckligt avstånd till varandra, men vad som avses med "tillräckligt" är oklart.

Nu efterlyser Zilliacus en tydligare kommunikation.

– Kulturpåverkare och beslutsfattare måste ta fram en klar och tydlig exitplan för hösten.

Zilliacus anser att de stora kulturinsinstitutionerna i ett tidigare skede borde ha protesterat.

– De har lite för snällt gett med sig. Man borde ha prövat besluten och ifrågasatt mer.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning