Scener ur ett kungligt äktenskap

The Crown-manusförfattaren Peter Morgan tilldelades bland annat en Romy-statyett i Wien i våras. Bild: EPA/LISI NIESNER

Otrohet och olyckliga äktenskap. Säsong två av Netflixserien The Crown lyfter upp kontroversiella skandaler som drabbat Buckingham Palace. Seriens skapare, manusförfattare Peter Morgan, säger till HBL att han vill belysa hur krävande det är att vara gift.

Drottning Elizabeth är en "fantastisk monark", säger Peter Morgan då HBL träffar honom ett par timmar innan Londonpremiären för den andra säsongen av hans kritikerrosade serie The Crown. Men Morgan har den här gången skrivit många mörka avsnitt där drottningen utsätts för stora prövningar. Serien tar avstamp i Suezkrisen år 1957, då drottning Elizabeth och prins Philip varit gifta i tio år.

– Den första säsongen handlade om en ung kvinna som kastats in i en extraordinär situation. I säsong två har drottningen blivit mer bekväm i sin roll, men mindre bekväm i sitt äktenskap, säger Peter Morgan.

De komplicerade äktenskapen går som en röd tråd genom serien. Prinsessan Margaret får äntligen gifta sig, men förhållandet med den bohemiska fotografen Antony Armstrong-Jones är ingen sagoromans. Också andra historiska personer som dyker upp i serien kämpar med problem i sina äktenskap, bland dem USA:s första dam Jacqueline Kennedy och den brittiska premiärministern Harold Macmillan.

– Jag ville belysa hur krävande det är att vara gift, säger Peter Morgan.

Uppgifter om var kungafamiljen befunnit sig och vad de gjort går att hitta i arkiven, men vad de tänker och känner i serien kommer ur Morgans fantasi. Men under arbetet med de nya avsnitten har han fått mer hjälp av drottningens vänner och bekanta än tidigare.

– Det har blivit lättare att få hjälp av personer som står kungafamiljen nära. De har märkt att serien är gjord med omsorg.

Monarkerna inpå skinnet

Peter Morgan säger att han pratat med personer som står drottningen mycket nära.

– En del har sagt att kungafamiljen tittat på serien, men personligen så tror jag att de har bättre saker att syssla med. De måste ju vara trötta på sig själva.

Han tillägger att han fått höra att de i kungafamiljens inre krets som sett den första säsongen rördes av hur prinsessan Margaret behandlades. Han vill inte spekulera hur tittarna kommer att tolka de mer känsliga och kontroversiella scenerna i den andra säsongen, bland dem rykten om prins Philips otrohet.

– Alla har hört rykten om att han varit otrogen, men vi försöker behandla publiken som vuxna människor och lämnar det öppet. Tittaren får själv avgöra vad som hänt och vi ger honom en ärlig chans att försvara sig.

Drottningporträttör

Kungafamiljen och brittisk politik är teman Peter Morgan jobbat med länge. År 2006 nominerades han till en Oscar för bästa originalmanus för The Queen. I filmen handskas en pressad drottning Elizabeth, spelad av Helen Mirren, med kaoset och sorgen under dagarna efter prinsessan Dianas död.

I Netflixserien tittar Morgan närmare på Suezkrisen och andra skandaler som drabbade 10 Downing Street och kungafamiljen på 1950- och 1960-talet. Peter Morgan säger att han märkt att vissa mönster upprepar sig inom brittisk politik.

– Situationen nu påminner mycket om 1970-talet då landet höll på att slita sig själv itu. Det som blir tydligt är att premiärministrar antingen har tur eller otur och att vissa personer inte alls är lämpade för sådana ämbeten.

Det första utkastet för den tredje säsongen är klart och Peter Morgan beskriver den som mer energisk. Då tar skådespelaren Olivia Colman över rollen som drottning Elizabeth efter Claire Foy. Serien utspelar sig på 1960-talet då drottningen och prins Philip är i 40-årsåldern.

Trots att säsong två lyfter upp de mörkare sidorna av förhållanden och äktenskap beskriver Peter Morgan den sista episoden som "mycket, mycket romantisk".

– Och i november firade drottningen och Prins Philip sin sjuttionde bröllopsdag. Deras äktenskap har varit mycket lyckat.

Peter Morgan talade med personer som står mycket nära drottning Elizabeth när han skapade serien The Crown. Bild: Stuart Hendry / Netflix

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning