Scarlett Johansson stämmer Disney

Scarlett Johansson har spelat rollfiguren Black Widow i Marvels universum i tio års tid. Bild: Marvel Studios

Scarlett Johansson är inte nöjd med att premiären av Marvel-filmen "Black widow" skedde samtidigt på bio och på strömningstjänsten Disney +. Nu stämmer hon filmjätten för kontraktsbrott, rapporterar Reuters.

Filmen gick upp på bio i USA 9 juli och släpptes samtidigt på Disney +, men via strömningstjänstens premiumfunktion. Där betalar kunden en tilläggsavgift för att få tillgång till en film som samtidigt går på biograferna, något Scarlett Johansson nu menar inte ingick i det kontrakt hon skrev på för filmbolaget, enligt Wall Street Journal.

Att filmen hamnade på strömningstjänsten samtidigt sänkte Johanssons gage, eftersom det beräknades delvis på intäkterna från biobiljetter. När skådespelaren skrev på kontraktet utlovades en tids exklusiv biografvisning, enligt stämningsansökan.

"Black Widow" har varit ett utdraget projekt för Marvel. Redan 2004 fanns planer på att spela in filmen, men inte förrän efter 2010, när Scarlett Johansson iklädde sig rollen som Natarha Romanoffs alter ego i "Iron man 2", blev det allvar av planerna. Inspelningarna inleddes i Norge 2019, men den färdiga filmens premiärdatum sköts upp tre gånger under coronapandemin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning