Scarlett Johansson om "Black Widow"

Scarlett Johansson iklär sig rollen som superspionen Black Widow för nionde gången i filmen med samma namn. Pressbild. Bild: Jay Maidment/AP-TT

För drygt tio år sedan gjorde Scarlett Johansson entré som Natasha "Black Widow" Romanoff i "Iron man 2". Nu spelar hon rollen för nionde gången – i Marvelfilmen "Black Widow".

– Under de här åren har jag blivit betydligt mer bekväm med mig själv, säger Scarlett Johansson i ett videomöte från hemmet i Los Angeles.

– Jag törs ta mer risker. Jag tycker om att hoppa ut i det okända för att se vad som händer, fortsätter den 36-åriga skådespelaren.

För den som följt med i det som kallas MCU (Marvel Cinematic Universe) verkar det kanske lite konstigt att det nu kommer en solofilm om karaktären Natasha "Black Widow" Romanoff. För visst dog hon i "Avengers: Endgame"?

Det stämmer – men "Black Widow" utspelar sig före "Infinity war", och handlar dessutom till viss del om Natashas barndom där vi bland annat får möta Romanoffs lillasyster, i vuxen ålder spelad av Florence Pugh.

"Ta tag i trauman"

– Det var viktigt att vi tänkte på Romanoffs frånfälle, vi talade om det, vi diskuterade hennes "end game". Det var viktigt att veta att det hon gjorde berodde på ett aktivt val. Därifrån arbetade vi oss bakåt för att komma till en plats där det var möjligt att se framåt, att gå framåt i hennes liv och att där ta tag i det som varit hennes trauman, förklarar Scarlett Johansson.

Hon beskriver processen som mycket speciell och "riktigt galen". Att det var som att "i morgon var i dag".

Marvel-bossen Kevin Feige berättar varför de ville utveckla Johanssons rollfigur:

– Efter den uppoffring hon gjorde i "Endgame" kände vi alla att det fanns mer vi ville veta om Black Widow. Var kom hon ifrån? Dessutom är Scarlett en fantastisk skådespelare som vi ville jobba mer med, säger han.

I de tidigare filmerna har Natasha Romanoff alltid varit en del av någonting, förklarar Scarlett Johansson, men i inledningen av "Black Widow" är hon för första gången på riktigt ensam.

– Från att ha varit ett offer för Red room (ett topphemligt spionprogram) blev hon en av Avengers, en del av någonting större. Nu blir hon dessutom överraskad av den här personen från det förflutna, en farlig person som är full av liv.

Våldsamt slagsmål

Denna person är systern Yelena, spelad av Florence Pugh.

– Yelena är en livskraft. De här två har ett speciellt band, men Yelena är samtidigt den irriterande lillasystern, säger Pugh.

Första gången de båda systrarna möts i vuxen ålder är i en lägenhet i Paris där ett våldsamt slagsmål bryter ut mellan dem.

– Florence är en mycket atletisk person. Det blir en känslomässig fight, som två lejonungar som slåss. Ett säkert sätt att bryta isen, säger Scarlett Johansson.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning