Savolainens OS-dröm nära att bli verklighet: "Ska visa Sverige var skåpet ska stå"

En 16-årig Ronja Savolainen följde med på tv då Finland föll mot Sverige i OS i Sotji. I Sydkorea ska det bli andra bullar, säger Savolainen. OS-debuten hägrar för Luleåspelaren.– Som damhockeyspelare går det inte att drömma högre, säger Savolainen till SPT.

Den 15 februari år 2014. Det var datumet då som finländska hockeyhjärtan brast i Sotji.

Ett favorittippat Finland gick in som favorit i OS-kvartsfinalen mot Sverige – men förlorade med 2–4 efter en katastrofal tredje period. Medaljdrömmen dog. Landslagets nyckelspelare Michelle Karvinen minns de tunga ögonblicken.

– Det var en stor besvikelse, extremt jobbigt. Men också något vi har tagit med oss och lärt oss av, säger Karvinen.

Följande säsong gjorde Ronja Savolainen debut i A-landslaget. Hon säger att de äldre lagkamraterna fortfarande behandlade det tuffa bakslaget.

– Ja, de pratade om det då jag kom in, men jag var ung och förstod inte mycket. Vi hade en ny coach och då såg man hur alla höjde sin nivå och tänkte fan, det kommer aldrig att hända igen.

Jättestort med OS

Sedan debuten har Savolainen spelat i tre raka VM-turneringar och blivit en viktig del i Damlejonens lagbygge. Hon är redo för karriärens största utmaning.

Savolainen spricker upp i ett stort leende då hon får frågan om hur det känns att OS är runt hörnet.

– Det känns kul och spännande. Jag hoppas jag får vara med i truppen, det har varit min största dröm och det är en grej man vill uppleva säger Savolainen.

Hur stort vore det för dig att få spela i OS?

– Jättestort. Som damhockeyspelare kan man inte drömma högre.

Sverige i blickfånget

Åtta lag har kvalat in till OS och Finland spelar i den tuffa A-gruppen tillsammans med Kanada, USA och Ryssland – som får spela under neutral flagg.

Alla lag i Finlands grupp går vidare. Om inte Finland lyckas sluta bland de två bästa i gruppspelet, kan Sverige stå för motståndet i kvartsfinal.

Savolainen och resten att landslaget är redo för ett nytt möte mot Damkronorna.

– Förlusten från år 2014 kommer inte att upprepas. Om vi spelar mot dem och jag är med i truppen ska jag visa Sverige var skåpet ska stå, säger Savolainen.

Savolainen håller till i Sverige till vardags. Hon bytte ut Blues mot Luleå i fjol och är lagkamrat med landslagets stöttepelare Karvinen och Jenni Hiirikoski.

Savolainen är nöjd över hur saker och ting utvecklat sig i Sverige.

– Det är en bra träningsmiljö där jag har lärt mig leva på egen hand, tvätta och städa och allt det där. Jag har både vuxit som hockeyspelare och människa säger Savolainen.

Luleå-lirare spelar också i det svenska landslaget. Det finns med andra ord extra krydda för Savolainen i ett eventuellt möte mot Sverige i OS.

– Jag skulle få extra energi och tänka att fan, nu ska inte mina lagkamrater vinna den här matchen. Jag vill göra mål för att kunna bråka med lagkamraterna i efterskott, säger Savolainen.

Ronja Savolainen

Ålder: 20

Position: Försvarare, har också spelat som anfallare i landslaget

Klubbar: 2013–2014: KJT, 2014–2016: Blues, sedan 2016: Luleå HF

Landslagsmeriter: Har spelat i tre VM-turneringar och vunnit två VM-brons

Damlejonen i OS

Finland spelar i samma grupp som USA, Kanada och Ryssland (som spelar under neutral flagg). Gruppens alla lag går vidare, de två bästa direkt till semifinal och de två sämsta till kvartsfinal.

I den andra gruppen spelar Sverige, Schweiz, Japan och Sydkorea. De två bästa lagen går till kvartsfinal.

Finlands gruppspelsmatcher spelas klockan 9.40 finländsk tid.

11.2 Finland–USA

13.2. Kanada–Finland

15.2 Ryssland–Finland

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03