Savolainen sågar lönegapet: "Man blir ju förbannad"

Ronja Savolainen hör till minoriteten kvinnor som kan leva på att spela hockey. Bild: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Finländska landslagsstjärnan Ronja Savolainen är förbannad på resultaten av en färsk undersökning som visar att en manlig hockeyspelare tjänar lika mycket som ett helt damlag.

På tisdagen presenterades undersökningen "Jämställd hockey – för framtiden", gjord av Novus. Undersökningen visar att den genomsnittliga månadslönen för en manlig hockeyspelare på elitnivå i Sverige är 121 000 kronor (cirka 12 000 euro)– mot 5 500 kronor (cirka 550 euro) för damerna.

I praktiken betyder det att en manlig hockeyspelare i medeltal tjänar lika mycket som ett helt damlag.

Det får den finländska landslagsstjärnan Ronja Savolainen att se rött.

– Helt ärligt ... Det suger. Nu blev jag förbannad, säger Savolainen till Expressen.

Savolainen är en av de största stjärnorna i Luleå och hela den svenska ligan SDHL. Men trots att hon är en av de största stjärnorna i ligan tjänar hon bara en bråkdel av vad manliga spelare med samma status tjänar.

Savolainens pengar räcker till för att hon inte ska gå på minus eller behöva ha ett civilt yrke vid sidan av hockeyn. Men att, som de manliga kollegerna gör, sparar och lägger pengar i fonder, har hon ingen möjlighet till.

– Jag tycker det är så himla orättvist för vi kan inte spara pengar. Jag vill spara men just nu är det omöjligt att göra det med lönen vi får, allt går ju åt varje månad. Män kan spara för sin framtid men det kan vi absolut inte göra än, säger hon till Expressen.

Undersökningen är gjord av fackförbundet Unionen och Sico, Intresseorganisationen för ishockeyspelare. 92 kvinnor och 62 män på de två högsta serienivåerna har svarat på frågor gällande löner och ersättningar. Svaren visar att skillnaderna mellan könen är gigantiska.

Samtliga tillfrågade män spelar ishockey på heltid medan bara 29 procent av kvinnorna gör det. 99 procent av herrspelarna sade att de kan leva på att spela hockey medan motsvarande siffra för damspelarna var sju procent.

Savolainen är en av de lyckligt lottade damspelarna som helt och hållet kan koncentrera sig på att spela ishockey. Hon får ersättning av sin svenska klubb och dessutom ekonomiskt stöd från den finländska olympiska kommittén.

Bara 40 porocent att damspelarna säger att de får en fast ekonomisk ersättning för att spela ishockey medan samtliga herrspelare får det.

Men det är inte bara de ekonomiska ersättningarna och förutsättningarna som är olika för herr- och damspelare. De manliga spelarna har också i högre grad tillgång till bland annat läkare, massage, sjukgymnast, naprapat och mental träning.

Det här leder till att villkoren för att spela är helt olika. Bara tre procent av de manliga spelarna säger att de kommer att sluta spela för att de vill ha familj. Motsvarande siffra för damspelarna är 39 procent, det vill säga två av fem spelare.

Då Expressen frågar Savolainen vad hon anser om siffrorna som kommit fram i undersökningen svarar hon:

– Vilken jäkla skillnad, jag visste inte att den var så stor. Man blir ju förbannad att det är så här om jag får vara helt ärlig och då är jag ändå heltidsproffs i dag.

Kollektivavtal en dellösning?

Ett steg mot en mer jämställd hockeyvärld är att skriva kollektivavtal för damerna. Något man på det svenska ishockeyförbundet är medvetna om.

– Idrott på elitnivå är att betrakta som ett yrke. Därför måste lönerna och villkoren vara bra, så att de fungerar för spelarna. För herrarnas hockey har det funnits kollektivavtal sedan 1999. Vi vill att klubbarna samlar sig och tecknar kollektivavtal även för damligan, säger Unionens förbundsordförande Martin Linder i ett pressmeddelande.

Sicos Klara Stenberg ser en del utmaningar som uppstår då damspelarna ofta tvingas jobba vid sidan av sin heltidssatsning på hockeyn.

– Ska du träna eller spela match efter en hel dags jobb så har du kanske inte samma energi och fokus som om du hunnit vila, vilket kan öka skaderisken hos kvinnor, säger hon.

– Damerna lägger lika mycket tid och energi på hockeyn som herrarna. De brinner verkligen för sin sport. Jag tycker att det är mäktigt att se.

Linder ser inga genvägar till en mer jämställd ishockeyvärld eller några snabba lösningar för att förbättra situationen.

– För att uppnå jämställdhet inom elithockeyn måste nyckelaktörer ta ansvar och långsiktigt investera i flickors och damers hockey på samma sätt som man länge gjort för pojkar och herrar. Målmedvetna satsningar kan förändra situationen på ett sätt som är till gagn för alla, säger han.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning