Savolainen efter VM-beskedet: Jag är arg och besviken

Ronja Savolainen såg fram till i lördags fram emot att få spela VM. Då VM ställs in avslutar hon i stället säsongen med finaler i SDHL. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Coronaviruset har oväntade följder för damlejonens stjärnspelare Ronja Savolainen. I stället för att spela ishockey-VM i Kanada måste hon hitta ett sommarjobb för att få ekonomin att gå ihop.

– Jag blev jättebesviken och jättearg. Det skulle vara säsongens höjdpunkt och det känns som om jag inte är färdig med hockeyn för den här gången efter våra finaler här i Sverige.

Landslagsstjärnan Ronja Savolainen är mitt uppe i förberedelserna inför den svenska ligan SDHL:s finaler. Efter finalerna var planen att hon skulle få avsluta säsongen tillsammans med sina landslagskamrater i Halifax i Kanada. Men på lördag kom beskedet: myndigheterna i Nova Scotia rekommenderar att VM inte spelas på grund av coronaviruset. Det kanadensiska och det internationella ishockeyförbundet IIHF följer rekommendationen och ställer in mästerskapen.

Den inställda VM-turneringen är den sista i raden motgångar under landslagsåret. I höstas ställdes träningsmatcherna mot USA och Kanada in på grund av konflikten inom svensk landslagshockey och då VM inte spelas i år betyder det att damlejonen inte får möta nordamerikanskt motstånd alls.

– Det känns inte som ett speciellt lyckat landslagsår. Men det är väl av det här man lär sig. Samtidigt är USA och Kanada lagen man vill möta, det är i de matcherna man mäter sig med världstoppen och det känns som att spela slutspelshockey varje gång de står för motståndet, säger Savolainen.

– Det är väldigt tråkigt att inte få möta dem en enda gång.

Efter att VM 2019 slutat i bittra tårar efter finalförlusten mot USA där Petra Nieminens segermål i förlängningen dömdes bort efter en lång videogranskning och där amerikanerna till slut vann efter straffar har damlejonen förberett sig för att visa vad man går för. Laget vill visa att segern över Kanada i semifinalen och finalens makalösa insats inte var några tillfälligheter utan att bevis på att lilla Finland kan hävda sig mot damhockeyns supermakter.

– Efter VM i fjol var jag ledsen. Nu känner jag mig oerhört besviken. De har tagit bort en dröm då VM ställs in. VM är alltid turneringen man drömmer om under säsongen och det är fruktansvärt tråkigt att inte få spela, säger Savolainen.

– Vi får bara se till att VM nästa år blir större och bättre.

Ekonomiskt bortfall

Savolainen hör till minoriteten damspelare som kan spela ishockey på heltid. Hon är en av stjärnspelarna i Luleå i den svenska ligan och till skillnad från många av spelarna i Finland behöver hon inte betala för att spela ligahockey.

Men någon lyxtillvaro handlar Savolainens liv inte om och ett inställt VM kommer också att ha ekonomiska följder för 22-åringen.

– Då vi inte spelar VM betyder det att jag kommer att vara tvungen att ta ett jobb i sommar, säger hon.

Savolainen hade eventuellt tänkt jobba under sommaren i vilket fall som helst för att kunna lägga undan pengar på sitt sparkonto. Men då dagtraktamentet och den eventuella medaljbonusen nu faller bort på grund av att VM inte spelas kommer hon att jobba för att få vardagen att gå runt.

– VM-pengarna hade varit bra och det är inte helt lätt att hitta ett jobb försommaren, säger hon.

Men innan hon börjar koncentrera sig på ett civilt jobb i sommar står vad som kommer att bli säsongavslutningen på programmet. Savolainen ska tillsammans med sina lagkamrater i Luleå försöka försvara sitt svenska mästerskap.

– Jag är oerhört taggad för finalerna. Det ska bli kul att få slå ur underläge den här gången, säger hon inför finalerna mot landslagskamraterna Sanni Hakala och Rosa Lindstedt i HV71.

– Det är klart att jag vill avsluta säsongen här med att vinna guld.

Vad hon ska göra efter att den svenska säsongen är över vet hon ännu inte. Savolainen säger att hon till en viss del kanske inte riktigt tagit in att VM inte blir av.

– Det är säkert efter att vi spelat färdigt här som det kommer att sjunka in på allvar att det inte blir något VM. Kanske jag ska gräva ner mig och deppa och känna "vad ska jag göra nu?" då VM saknas, funderar hon.

– Men jag får väl ta semester och koppla loss tankarna från hockeyn och sedan börja sikta på nästa säsong.

Läs också: Inget VM, ingen publik och ingen synlighet – damhockeyns framtid i fara

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning