Sauli Väisänen om Italiens straff: "Grämer väldigt mycket – tycker den var feldömd"

Sauli Väisänen var inte nöjd med domslutet som ledde fram till Italiens straff. Här kämpar mittbacken om bollen mot Nicolo Barella. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Finland föll mot Italien efter ett straffmål. Sauli Väisänen förstår inte domslutet. "Bollen tog på handen, men vart kunde jag ha satt den?"

Med drygt tio minuter kvar av EM-kvalmötet mellan Finland och Italien kom avgörandet. Domaren Bobby Madden pekade på straffpunkten efter att Sauli Väisänen hade blockerat ett skott.

Enligt Madden hindrade Väisänen ett avslut från att gå mot mål med handen. Jorginho klev fram och prickade in straffen till 2–1 för Italien.

– Det grämer väldigt mycket. Det avgjorde ju matchen. Vi visade att vi kan hålla jämna steg mot ett lag som Italien, men nu känns det som att allt slit var förgäves, säger Väisänen.

Väisänen är kritisk till domarens beslut.

– Vi hade ett möte om regeländringar för några dagar sedan. Enligt det som sades där är straffen feldömd.

– Jag vet inte hur domaren såg på det och allt går snabbt, men det känns surt att det avgör.

Den italienska spelarens skott kom från relativt nära håll. Efter att Madden hade visslat protesterade finländarna ordentligt.

– Jag sa att det inte kan vara straff. Han som sköt var nära mig och jag gjorde inte mig själv större, men vi fick ingen riktig kontakt med domaren.

– Bollen tog på handen, men jag hann inte reagera. Jag ville blockera skottet och försökte ha händerna så nära kroppen som möjligt. Vart kunde jag ha satt handen?

"Konstigt att det blir straff"

Mittfältaren Rasmus Schüller var rätt nära situationen på planen och uppfattade det på samma sätt som Väisänen.

– Jag tyckte inte att Sauli gjorde sig större. Han hade händerna vid kroppen. Det är konstigt att det blir straff, men det går snabbt och domaren kanske såg något annat.

Även förbundskaptenen Markku Kanerva var konfunderad över det avgörande domslutet.

– Enligt mig fick de en mycket diskutabel straff. Om det där är inte är en naturlig position, så vad är då det.

Några minuter tidigare hade Finland kvitterat från straffpunkten. Precis som i torsdags mot Grekland skickade Teemu Pukki säkert in bollen från elva meter.

– Domaren kanske kände lite press när han hade dömt en straff till oss, säger målvakten Lukas Hradecky.

"Bitter smak i munnen"

Hradecky visste hur Jorginho slår sina straffar. Chelsea-spelaren hoppar till precis innan han skjuter bollen.

– Det är ingen annan som håller på med det där. Han vill få målvakten i rörelse. Jag visste om det, men hans skott var riktigt bra.

Italien vann avslutsstatistiken med klara 16–4 (9–1 i skott på mål). Hradecky gjorde en rad fina räddningar och höll stundtals kvar Finland i matchen.

– Det är en bitter smak i munnen nu, men vi måste nöja oss med det här. De var bättre.

Sett till matchbilden och målchanserna tyckte varken Kanerva eller spelarna att resultatet var helt orättvist. Däremot grämde det en hel massa att förlora i Tammerfors.

– Vi gav allt och hade 1–1. Vi hade möjligheten att få med oss ett resultat, men det räckte inte. Vi hade lite oflyt vid målen, säger mittbacken Paulus Arajuuri.

– Det är tråkigt att vi kammar noll. Vi gjorde inte vår bästa match, men är ändå nära att knipa poäng, säger Schüller.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning