Sauli Niinistö om reservistövningen: "Sista gången som befäl behandlar manskapet på ett förödmjukande sätt"

Finlands ekonomi är beroende av vad som händer i världen, säger president Sauli Niinistö i Morgonettan. Han följer med stort intresse med regeringsförhandlingarna. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

President Sauli Niinistö kommenterade regeringsförhandlingarna och flygvapnets frivilliga reservistövning i Lappland 2017 i Yles morgonprogram Morgonettan.

Sauli Niinistö säger i Yles program Morgonettan att han följer med mediernas rapportering från regeringsförhandlingarna som alla andra och att han är mycket intresserad av de ekonomiska frågorna.

– Det är alltid tuffa förhandlingar, vi får se hur de går.

"I min vokabulär betyder spara att man sparat"

Han hoppas att partierna hittar en gemensam politisk syn, men han varnar för alltför lösa tyglar i det nuvarande ekonomiska läget.

– Vi har ju haft tio problematiska år i den offentliga ekonomin. Ibland hör man uttalanden om att "det får vara slutsparat nu". I min vokabulär innebär "sparat" att man har samlat sparpengar. Men det har vi nog inte gjort senaste tio åren – tvärtom, manar Niinistö.

Men hänvisning till när han själv satt som finansminister i Lipponens regering erinrar sig Niinistö att det då fanns en gemensam lägesbild och "mission".

– Det som är ännu viktigare än att komma överens om något är att förbinda sig vid det som har avtalats.

– När förhandlingarna är över blir målbilden regeringens gemensamma målbild.

Läs också: Karelska flygflottiljens ex-kommendör i rätten – Målsägande: "Han kallade mig Finlands sämsta stadsdirektör"

Den största debatten i den nyvalda riksdagen har hittills handlat om sittordningen i plenisalen. Svenska riksdagsgruppen som tidigare har suttit längst till höger i salen fick flytta in mot mitten. Sannfinländarna motsatte sig beslutet. Sauli Niinistö ville inte kommentera sittordningen i morgonprogrammet.

En fråga som han däremot kommenterade var flygvapnets frivilliga reservistövning i Lappland som behandlas i Helsingfors hovrätt. Enligt åklagaren har Karelska flygflottiljens ex-kommendör Markus Päiviö kränkt och förnedrat sin egen personal och reservister på den frivilliga reservistövningen.

Sauli Niinistö säger att han har diskuterat ledarskapskulturen med Försvarsmaktens kommendörer. Enligt honom måste det vara sista gången som något befäl behandlar manskapet på ett förödmjukande sätt.

– Om det har funnits en sådan kultur måste den ta slut nu.

Niinistö vill utnämna kommendör före nya regeringen?

Sauli Niinistö signalerade också att han skulle vilja utnämna Försvarsmaktens följande kommendör redan under den sittande expeditionsregeringens tid.

Kandidaterna har intervjuats, säger Niinistö, och upprepar ett par gånger att den sittande expeditionsförsvarsministern Jussi Niinistö tycks ha en god insikt om kandidaterna. Det är försvarsministern som föredrar ärenden och presidenten som utnämner kommendören.

– Den nuvarande försvarsministern har suttit i fyra och har kännedom om detta – det är en märkbar hjälp. Men om vi väntar tills vi har en ny regering, så har vi en ny försvarsminister som kanske inte känner de personer han ska föredra. Jag anser att vi bör göra utnämningen nu så processen kan komma i gång, säger Niinistö.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning