Regeringsordförandena i krismöte – presidenten kritisk till Sannfinländarnas regimskifte

President Sauli Niinistö. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

President Sauli Niinistös traditionella Gullrandadiskussioner överskuggas av den regeringskris som har blossat upp efter att hela ledningen för Sannfinländarna har bytts ut. Om regeringen faller vill Niinistö att det vaskas fram en ny regering ur den nuvarande riksdagen. Först sen kan det bli aktuellt med urtima val, säger presidenten.

President Sauli Niinistös sommarstolthet, de årligen förekommande Gullrandadiskussionerna, grusas av den häftiga regeringskris som har blossat upp som en följd av att Sannfinländarna under veckoslutets partikongress rensade ut den förra regimen och ersatte hela partiledningen med hårda linjens invandringskritiker med nya ordföranden Jussi Halla-aho i spetsen.

President Sauli Niinistö som ofta brukar uttala sig mångbottnat är den här gången förvånansvärt tydlig då han lägger fram texten:

– Det verkar ha uppstått ett helt nytt parti, kommenterar presidenten regimskiftet i Sannfinländarna. Niinistö verkar inte alls gilla att både nya partiledaren Halla-aho och vice ordföranden Teuvo Hakkarainen vardera är dömda för hets mot folkgrupp.

"De har inte ångrat sina uttalanden"

– Nog har de en uppgift framför sig om de vill övertyga att de element som ledde till att de dömdes, nu skulle vara ur världen. Det skulle gälla att börja bete sig bättre så att det inte inträffar några nya fall. Jag har heller inte hört dem tydligt ta avstånd från sina tidigare uttalanden, kritiserar Niinistö.

På frågan om den här regeringsbasen kan fortsätta säger Niinistö att han inte vill gå händelserna i förväg och att det inte är presidenten som väljer regeringsbasen, utan att den uppgiften enligt grundlagen sköts av partierna.

Synpunkter på utrikesministern

Niinistö poängterar dock att det hör till att presidenten tillfrågas om vem som ska blir utrikesminister och säger att det är presidenten som rent formellt utnämner ministrarna.

I egenskap av jurist kommenterar Niinistö presidentens roll vid regeringsbildningar i en situation där statsministern ber presidenten upplösa regeringen.

– Det finns ingen automatik i grundlagen om att det ska ordnas ett nytt riksdagsval om en regering avgår. Den naturliga lösningen är att man finner en annan regeringsbas i samma riksdag. Först om det visar sig omöjligt, kan det bli det aktuellt med nyval, säger Niinistö.

Presidenten är också en vägvisare för de värderingar som landet företräder. Kan ni i den egenskapen stödja den nuvarande regeringen?

– Jag vill ogärna tala om den här regeringens fortsättning och möjligheter eftersom det inte hör till presidentens befogenheter. Men jag har inga problem med att säga vad jag tänker om den värdegrund som de nya Sannfinländarna står på: Jag var redan tidigare inne på fällande domar. En annan sak som sticker i ögonen handlar om EU, säger Niinistö som under Gullrandadiskussionerna gästas av EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Federica Mogherini.

– För bara ett ögonblick förde jag en väldigt positiv diskussion med min gäst Mogherini om hur vi ska utvidga försvarssamarbetet i EU. Då skorrar det väldigt illa om någon säger att Finland ska lämna EU när vi uttryckligen ska utveckla det europeiska samarbetet.

Inte pigg på sannfinländsk uppbackning

En ytterligare omständighet som verkar orsaka tandgnissel hos presidenten är de allt blåsvartare Sannfinländarnas planer att eventuellt låta bli att nominera en egen presidentkandidat. Jussi Halla-aho har sagt att han inte ser något problem i att Sauli Niinistö fortsätter på presidentposten.

– Alla finländare är förstås välkomna att stödja mig, men jag väntar mig inte att det här nya partiet ska nominera mig som sin presidentkandidat, säger Sauli Niinistö.

På måndag morgon ska statsminister Juha Sipilä (C) träffa Jussi Halla-aho och Samlingspartiets ordförande, Petteri Orpo, och förhandla om regeringen kan fortsätta och fråga ut Halla-aho om regeringsprogram och värderingar.

Sipilä utfrågades om det svåra läget under statsministerns frågetimme på söndagen. Sipilä svävade på målet då han tillfrågades om vilken typ av diskussioner han redan har fört med oppositionspartier i det fall att regeringsbasen byts ut. Dels säger Sipilä att inofficiella samtal förs, men betonade att den korrekta tågordningen är han först ska diskutera med de nuvarande regeringspartierna.

Han tillät sig ändå spekulera lite kring att ett byte av regeringsbas sannolikt skulle innebära krav på förändringar i vårdreformen.

Juha Sipilä betonade att regeringen ska gå vidare med nuvarande regeringsprogram, att det får finnas bara en EU-linje och att rasism är helt uteslutet.

Men han tillade att stora skillnader i värderingarna kan bli ett problem.

Statsministern har rensat sin kalender för tre dagar framåt. Han deltar alltså inte i Gullrandasamtalen.

Svårt för Saml att regera med Sannfinländarna

För Samlingspartiet räcker det inte att de nya Sannfinländarna förbinder sig vid det gamla regeringsprogrammet, utan partiet måste också acceptera de värderingar som gällde då regeringsprogrammet skrevs för två år sedan.

– Samlingspartiet måste nu internt besluta om det finns förutsättningar för att fortsätta. Det här är ingen enkel fråga för mitt parti. Frågan handlar om Sannfinländarna godkänner västeuropeiska mänskliga värderingar på ett generellt plan. Sannfinländarna har blivit ett helt annat parti, säger Petteri Orpo.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning