Sauli Niinistö, Kaj Korkea-aho och Tim Sparv gör gemensam sak i kampanjen Man läser

Sauli Niinistö, Kaj Korkea-aho och Tim Sparv vill vara läsande manliga förebilder. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT, Niklas Tallqvist, Catariins Salo/SPT, Montage: HBL

I dag lanserar De finlandssvenska läsambassadörerna och Svenska Yle kampanjen Man läser. Här delar tretton framgångsrika finländska män med sig av sitt bästa boktips.

Vad skall vi göra med pojkarna? Enligt läsambassadören Henrika Andersson är det en av de första frågorna som hon och hennes kollega Amanda Audas-Kass brukar få i sitt arbete. Hur ogärna de än vill peka på könsskillnader är det ett faktum att unga pojkar halkar efter i både skriv- och läsförmåga.

– Idén till kampanjen Man läser föddes nog ur behovet av både läsande manliga förebilder och de upprepade frågorna vi läsambassadörer fick och får, säger Andersson till HBL.

Hon tillägger att Nationella centret för utbildningsutvärdering visar att oron över den minskade läslusten är befogad också överlag: ungdomar läser allt mindre litteratur.

Flaggskepp för kampanjen är en kortfilm där tretton framgångsrika läsande män berättar varför de läser och hur läsningen har varit till glädje och nytta för dem, såväl privat som i yrkeslivet. Kortfilmen riktar sig främst till pojkar i åldern 13-18 år. Förhoppningen är att fler män ska dela med sig av videohälsningar och boktips på Instagram eller Facebook genom att använda hashtaggen #manläser.

De tretton män som går i spetsen för kampanjen är president Sauli Niinistö, landslagskapten Tim Sparv, författaren Kaj Korkea-aho, skådespelaren Pelle Heikkilä, ungdomsarbetaren Oscar Lehtinen, ishockeyspelaren Erik Riska, författaren och komikern Axel Åhman, rapartisten Joel Rönn (Seesar XL), vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund, fysikläraren Jonas Waxlax, läkaren Max Åström, polisen Rikard "Putte" Lindroos och frisören och dansaren Emil Kontinen.

De intervjuas alla av Christian Lilja, studerande vid Mattlidens gymnasium.

– Har du någonsin tänkt på vad du förlorar om du inte läser? Det är värt att tänka på den saken, säger presidenten som också delar med sig av ett litteraturtips, nämligen Aulis Ojajärvis urval av världslitteraturens bästa novellister: från Giovanni Boccaccio, August Strindberg och Anton Tjechov till Sigrid Undset, Karen Blixen och Katherine Mansfield.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Kimitoön har något för alla

Mer läsning